«Her og Nå» rammes av omlegging

Programleder kritisk til høy musikkandel og konkurranse med «Dagsnytt 18».

KRITISK: Håkon Olaussen, programleder i «Her og Nå», er usikker på hva en andel på 30 prosent musikk kommer til å gjøre med programmets tyngde. Foto: Nadia Frantsen/NRK
KRITISK: Håkon Olaussen, programleder i «Her og Nå», er usikker på hva en andel på 30 prosent musikk kommer til å gjøre med programmets tyngde. Foto: Nadia Frantsen/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Her og Nå» mister nå sin faste plass fra klokka tre på hverdager. I stedet skal programmet gå fra klokka fem til halv sju.

- Det var ikke dette vi i redaksjonen ville. Vi syns det er dumt at vi blir flytta, sier programleder Håkon Olaussen.

Han forteller at de foreløpig har fått lite føringer på hva den nye flaten skal inneholde, men vet at den skal bestå av 30 prosent musikk.

Dette er Olaussen kritisk til.

Usikker på tyngde - Jeg har aldri møtt noen lyttere som savner musikk i Her og Nå, sier Olaussen og legger til:

- Jeg er usikker hva dette kommer til å gjøre med programmets tyngde.

Programlederens hovedinnvending mot omlegginga er tidspunktet for den nye sendeflata.

- Vi vil miste fortinnet som et overgangsvindu mellom nyhetsdag og nyhetskveld. Det er dumt at Her og Nå forsvinner inn i en flate hvor nyhetssatsinga stiger, og vi blir liggende nært opp mot «Dagsnytt 18».

- Kommer du til å fortsette som programleder?

- Det har jeg ikke forutsetninger for å uttale meg om. Jeg vet foreløpig ikke nok om hvordan programmet kommer til å bli.

- Mister lyttere Beslutninga kommer som et resultat av NRKs interne rapport «Framtidas P1», som konstaterer at nyheter gir negativt utslag i P1s lyttertall.

Der står det blant annet:

«P1 opplever — som flere andre radiokanaler — å miste lyttere ved programskifter og nyhetssendinger.»

Det er forøvrig den samme rapporten som var bakgrunnen for Dagbladets artikkel om hvordan NRK slakter sine egne programledere.

- Hodeløs tenkning Nå er det nyhetsdekningen som får gjennomgå, og en rekke NRK-profiler har tidligere gått ut i Dagbladet og kritisert utvalgets vurderinger og forslag.

- Dette er hodeløs tenkning. Nyhetene er i ferd med å bli borte i NRKs viktigste nyhetskanal, og ledelsen er i ferd med å gjøre P1 om til et sted for lokale nyheter og underholdning, sa Tomm Kristiansen, tidligere NRK korrespondent og nå programleder i «Dagsnytt 18», tidligere i vår.

Region-redaktør Bjørn Stuevold er ikke overrasket over at endringa skaper reaksjoner.

- Dette er jo et konsept som har vært veldig bra over lang tid. Det er bra at det vekker motstand, og det kan til og med være sunt, sier han.

- Musikk er viktig Men Stuevold er ikke enig i at programmet «rammes» av omlegging.

- Det er vel så naturlig å si at det er gjenstand for produktutvikling. Vi utvider også sendetiden med en halvtime.

- Redaksjonen setter spørsmålstegn ved tyngden til det nye konseptet når de nå skal ha 30 prosent musikk?

- Musikk er også viktig for P1. Vi mener det må være rom for musikk på så lang sendeflate. Men det er ikke slik at vi oppfyller musikkandelen dersom nyhetsbildet tilsier noe annet, poengterer Stuevold.

- Frykter dere ikke at dere skal miste faste lyttere?

- Nei, egentlig ikke. De som er glad i «Her og nå» vil oppleve også det nye programmet som et bra magasin, svarer Stuevold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer