Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her overfaller svensk presse Eric Saade

Derfor elsker svenskene den lille hissigproppen.

DÜSSELDORF (Dagbladet): Eric Saade er Sveriges nye nasjonalhelt etter at han sikret en sterk tredjeplass i Eurovision-finalen med låta «Popular».

Det er svenskenes beste plassering siden seieren med Charlotte Nilssons «Take Me To Your Heaven».

- Helt fantastisk Saade skapte stort oppstyr da han entret presserommet med det svenske flagget over hodet etter sending. Dagbladet møtte artisten og låtskriver Fredrik Kempe helt i utkanten av presserommet.

Svenskene gliste som om de hadde vunnet hele showet, og tok imot hyllest fra fans og forbipasserende.

- Dette er helt fantastisk. Jeg er så glad for å ha tatt Sverige tilbake til toppen, sier Saade til Dagbladet.

Samtidig har svensk presse fått øye på Eurovision-helten. Med blitzlampene blinkende som diskolys løper et 20-talls journalister og fotografer mot ham for å sikre seg de beste bildene og første sitatene.

- Må på do Deretter bærer det inn på et rom hvor Saade nok blir sittende en time eller to før han kommer seg ut på byen for å feire tredjeplassen.

Lenge så det ut til at Saade kunne komme til å vinne hele Eurovision. I lang tid ledet han stemmegivningen, før Aserbajdsjan kom sterkt mot slutten.

Saade var svært spent da han ble intervjuet i greenroom, men klarte likevel å lire av seg et utradisjonelt utsagn av typen han er blitt kjent for.

- Nå må jeg faktisk veldig på do, innrømmet svensken på direkten foran opp mot 125 millioner seere.

- Et friskt pust Samtidig er nettopp den typen uttalelser en av grunnene til at Saade er så populær hos svenskene.

- Det er mange som deler hans synspunkter. Han er en uvanlig mann, for han sier høyt det andre artister bare sier når kameraene er skrudd av, sier Anders Nunstedt, Expressens Eurovision-kommentator, til Dagbladet.

- I Sverige oppfatter vi ham som et friskt pust.

Det «friske pustet» har heller ikke gått upåaktet hen i Norge. Dagbladet har tidligere skrevet at Saade har beskyldt Stella Mwangis låt «Haba haba» for å være plagiat av Shakiras gigahit «Waka Waka», som var offisiell sang for fotball-vm i Sør-Afrika i fjor.

JUBLET: Erik Saade og låtskriver Fredrik Kempe jubler som vinnere etter tredjeplassen i Eurovision. Kempe er for øvrig mannen som skrev Didrik Solli-Tangens «My Heart Is Yours» sammen med Hanne Sørvaag. 
Foto: Håkon Eikesdal
JUBLET: Erik Saade og låtskriver Fredrik Kempe jubler som vinnere etter tredjeplassen i Eurovision. Kempe er for øvrig mannen som skrev Didrik Solli-Tangens «My Heart Is Yours» sammen med Hanne Sørvaag. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Også en rekke andre av Eurovision-deltakerne har fått passet sitt påskrevet, deriblant irske Jedward.

Sjokkerte med drapsutsagn Etter at han gikk videre fra semifinalen på torsdag sjokkerte han pressen med å levere følgende svar på spørsmål om hva han tenkte da bare en plass gjensto og Sverige ennå ikke var finaleklare:

- Jeg tenkte at jeg skal drepe Mr. Sand, svarte Eric Saade. 

Han siktet til Jon Ola Sand, nordmannen som er toppsjef for European Broadcasting Union. Den svenske delegasjonen hadde i forkant av semifinalen klaget flere ganger på dårlig produksjon, og Saade truet med å bryte framføringen sin dersom ikke alt fungerte som planlagt.

- Kjemper i toppen igjen I fjor reiste svenske Anna Bergendahl hjem fra Fornebu i skam, etter at låta «This Is My Life» ikke kom seg videre fra semifinalen. Dagen etter trykket avisa Aftonbladet ei gravstøtte på forsida, og krevde at Melodifestivalen ble lagt ned. 

I 2009 endte svenskene på 21. plass, og i 2008 og 2009 på en skuffende 18. plass. Ikke siden Carolas fjerdeplass i 2006 har Sverige hevdet seg i toppen sånn som i år. 

- Det er herlig å være med og kjempe i toppen igjen, sier Nunstedt i Expressen.

- Om vi hadde havnet på 17. plass igjen ville det blitt kaos. Da hadde vi igjen ropt om at vi måtte trekke oss ut av Eurovision. Nå føles det som om heder og ære vi har tapt tidligere er tilbake, sier han fornøyd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media