Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her rømmer Liv Ullmann fra sin egen premiere

- Det er ikke snakk om at jeg blir her og ser filmen.

HAUGESUND (Dagbladet): Gjennom flaggborgen av bunadskledde kvinner og med blitzregnet i øynene ankom Liv Ullmann (73) i dag filmfestivalen i Haugesund og premieren på dokumentarfilmen «Liv og Ingmar».

Den tar for seg skuespillerens stormfulle forhold til den legendariske filmskaperen Ingmar Bergman (1918-2007). De to møttes på den svenske øya Fårø da hun var bare 25 år gammel, og lagde både filmer og datteren Linn Ullmann sammen før de gikk hver sin vei - for så å bli gjenforent som kolleger og nære venner senere.

Vil se den i det skjulte Men før filmen startet, unnskyldte Ullmann seg og forlot kinosalen. Hun har fortsatt ikke sett dokumentaren i sin helhet på det brede lerret, og turte ikke å gjøre det med publikum tilstede.

- Det er ikke snakk om at jeg blir værende her. Så modig er jeg ikke, sa Ullmann til publikum.

- En dag skal jeg gå skjult inn og se den. Den skal til New York, kanskje jeg ser den der, sier hun.

Stilte motvillig opp Det er den unge indiske regissøren Dheeraj Akolkar som har fått den verdensberømte skuespilleren til å åpne seg om sitt forhold til Ingmar Bergman. Høyst motvillig lot hun seg overtale til å møte regissøren, vel forberedt på å si nei til hans forespørsler.

Ullmann endte likevel med å stille opp til et todagers intervju på Fårø. Sammen med gamle filmklipp og utdrag fra hennes selvbiografi er det blitt et svært utleverende filmportrett.

Blant annet kommer det fram at Bergman var svært sjalu og nærmest sperret henne inne i deres hus på Fårø mens de var sammen. Han ønsket ikke at hun hadde kontakt med venner og familie.

Kunne være slem Under filmopptak hadde Bergman dessuten for vane å plage Ullmann, blant annet ved å la henne ligge lange dager, tynnkledd i en liten robåt i 30 minusgrader, mens regissøren selv var kledd i flere lag med vinterklær og ba staben «kaste henne en brødskive» istedet for å la henne komme til land under lunsjpausen.

- Ingmar kunne være voldelig, mer psykisk enn fysisk, og tok ut raseriet sitt i filmene. Han kunne være slem, sier Ullmann i filmen.

Det er likevel ingen tvil om at de sto hverandre nært gjennom hele livet. I filmen hevder Liv Ullmann at hun en dag i 2007 fikk en plutselig innskytelse, chartret et fly for første gang i sitt liv og kom seg til Fårø for et siste besøk hos den berømte regissøren. Natten etter sovnet han inn.

- Jeg er spent på hvordan folk vil ta imot filmen. Veldig spent, sier Liv Ullmann til Dagbladet.

I kveld deler hun ut æresprisen under årets Amandapris.

CELEBER GJEST: Liv Ullmann flankert av regissør Dheeraj Akolkar og festivalsjef Gunnar Johan Løvvik i Haugesund. Foto: Sveinung U. Ystad.
CELEBER GJEST: Liv Ullmann flankert av regissør Dheeraj Akolkar og festivalsjef Gunnar Johan Løvvik i Haugesund. Foto: Sveinung U. Ystad. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media