Julekalendere 2020 på tv

Her ser du årets julekalendere

Tradisjonen tro vil jula 2020 by på både nye og gamle klassikere på TV og strømmetjenestene. Se traileren til «Stjernestøv» her.

NY JULEKALENDER: «Stjernestøv» er NRKs første egenproduserte julekalender siden «Snøfall» i 2016. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jula nærmer seg, noe som betyr at det er klart for flere julekalendere på TV og strømmetjenestene. I denne saken gir vi deg en oversikt over både tradisjonsrike julekalendere, og 2020s nye tilskudd.

For barna:

NRK: «Stjernestøv»

NRK er klar med sin første egenproduserte julekalender siden «Snøfall» i 2016.

I «Stjernestøv» må tenåringen Jo flytte etter at foreldrene skilte seg. Han misliker alt det nye og vil bare at alt skal være som før.

Faren til Jo, Steinar, (Morten Svartveit) er astronom og de ser ofte på stjernehimmelen sammen. Steinar sier til sønnen at når de savner hverandre, kan de begge se på Nordstjerna, kompasset til alle stjerner. Jo finner omsider Nordstjerna. Men stjernen slokner. Seinere møter Jo jenta Elly, og sammen kan de vente seg en spennende desember-måned.

Artisten Aurora framfører julekalenderens kjenningsmelodi «Stjernestøv».

«Stjernestøv» har premiere på NRK 1 og NRK TV 1. desember.

NRK TV: «Jul i Skomakergata»

I år kan seerne nok en gang få et gjensyn med Jens Petrus, Tøflus, og de andre karakterne fra Skomakergata. Julekalenderen hadde premiere for første gang i 1979, og ble vist i reprise på TV i flere år. Men i 2011 bestemte NRK at serien aldri mer ville returnere til TV-skjermen. Julekalenderen er likevel tilgjengelig for strømming.

«Jul i Skomakergata» er tilgjengelig i NRK TV.

NRK TV: «Amalies jul»

Julekalenderen fra 1995 er forløperen til en annen julekalender, «Jul på månetoppen» fra 2002. I «Amalies jul» bor Nissungen sammen med Nissemor og Nissefar. Nissungen er kortluenisse, men lille julaften skal de til Månetoppen der Nissungen forhåpentligvis blir langluenisse. Nissefamilien håper noen skal flytte inn i huset ved dem. Hvis ingen flytter inn vil det heller ikke bli jul for nissene.

«Amalies jul» er tilgjengelig i NRK TV.

NRK TV: «Teodors julekalender»

I julekalenderen fra 1986 møter vi Eli og bamsen Teodor som bor sammen i et lite hus i skogen. De synger sammen og får ofte besøk.

«Teodors julekalender» er tilgjengelig i NRK TV.

NRK TV: «Vertshuset Den Gyldne Hale»

I julekalenderen fra 1989 snakket skuespillerne både norsk og tegnspråk. Skuespillere er blant andre Per Jansen og Kari Simonsen.

Denne er også tilgjengelig i NRK TV.

TV 2 Sumo: «Tinka og Kongespillet»

Julekalenderen bygger videre på «Tinkas Juleeventyr», som TV 2 sendte i fjor. Tinka fant ut at hun var halvt nisse og halvt menneske. I «Tinka og Kongespillet» blir hun kronprinsesse, men kongen kommer ikke hjem fra sin rundreise i Nissenes rike. Det utløser et kongespill, en kamp mellom en representant fra hver av rikets regioner. Som den nye kronprinsessen må Tinka stille.

«Tinka og Kongespillet» er tilgjengelig på TV 2 Sumo fra 1. desember.

For de litt større:

TV 2: «The Julekalender»

Suksessen fra 1994 blir vist både på TV og TV 2 Sumo i år. Historien handler blant annet om potetbøndene Olaf og Gjertrud Sand. De er i full gang med juleforberedelsene i det lille huset sitt i Trønderlag. Et helt annet sted ligger den eldgamle nissen Gammel Nok for døden. Spilledåsen som spiller hans livsmelodi er i ferd med å stanse. Gammel Nok tilkaller de tre nissene Fritz, Hansi og Gynter.

De får i oppdrag å reise til det gamle landet, finne den eneste gjenlevende nissehulen og bringe tilbake nøkkelen som kan trekke opp spilledåsen og redde ham.

«The Julekalender» vises på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo fra 1. desember.

EN GAMMEL SLAGER: «The Julekalender» ble sendt på TV 2 for første gang i 1994. Video: TV 2 Vis mer

TV 2: «Julefergå»

TV 2 legger også ut enda en julekalender fra 90-tallet. I «Julefergå» foregår handlingen i den litt spesielle fergen «MF Svelå». Her får seerne møte det svelespisende persongalleriet med kioskdama Wenke i spissen, billettørene Trond og Roger, skipperen, maskinist og fergegeita Einar.

«Julefergå» blir tilgjengelig på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo fra 1. desember.

Dplay: «Nissene på låven»

«Nissene på låven» hadde premiere i 2001. I julekalenderen skal 24 «nisser» konkurrere om å være lengst på en gård. En etter en blir de stemt ut, og til slutt står én igjen. I serien spiller Espen Eckbo flere sentrale roller, og har blant annet med seg Siw Anita Andersen, Henrik Elvestad og Atle Antonsen.

«Nissene på låven» blir tilgjengelig på Dplay fra 1. desember.

TVNorge: «Nissene over skog og hei»

«Nissene over skog og hei» er oppfølgeren til julekalenderen «Nissene på låven». Flere av de opprinnelige skuespillerne er med, men også noen nye kommer inn. Blant dem er Kevin Vågenes, Martin Beyer Olsen og Kristine Riis.

«Nissene over skog og hei» blir tilgjengelig på TVNorge og Dplay fra 1. desember.

TVNorge: «Jul i Blodfjell»

I desember samles Soot-slekten på høyfjellshotellet Blodfjell for å feire jul sammen, fordi deres rike onkel Konrad skal gjøre dem til arvinger. Flere merkelige dødsfall oppstår, og de som blir igjen på julaften får dele arven.

I rollene er blant andre Trond Fausa Aurvåg, Ine Jansen, Atle Antonsen og Jon Øigarden.

SUKSESS: Julekalenderen «Jul i blodfjell» ble en publikumsfavoritt, med skuespillere som Trond Fausa Aurvåg, Ine Jansen, Atle Antonsen og Kevin Vågenes. Nå er oppfølgeren klar. Video: Rød Løper/TV Norge Vis mer

Sesong en av «Jul i Blodfjell» blir tilgjengelig på TVNorge og Dplay fra 1. desember. Julekalenderens andre sesong blir tilgjengelig på Dplay samme dag.

Dplay: «Juleølkalenderen»

I «Juleølkalenderen» skal programlederne Niklas Baarli, Rikke Isaksen og Fridtjof Nilsen smake på ulik alkoholholdig drikke og kåre den beste drinken. Utover i sesongen blir de mer og mer beruset. Selv om en episode sendes hver dag gjennom desember, ble hele julekalenderen spilt inn på noen timer.

«Juleølkalenderen» blir tilgjengelig på Dplay 1. desember.

Dplay: «Asbjørns Julekalender».

Espen Eckbo, alias Asbjørn Brekke, inviterer norske kjendiser «hjem» til seg. Programmet er en slags blanding mellom talkshow og julekalender, og det er også flere innslag med Eckbos karakterer.

«Asbjørns Julekalender» blir tilgjengelig på Dplay 1. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer