Grevinnen og hovmesteren

Her ser du «Grevinnen og hovmesteren» lille julaften

Er du glad i juletradisjoner må du være klar 21:00 lille julaften - da viser nemlig NRK1 «Grevinnen og hovmesteren» for 41. år på rad.

TRADISJON: «Grevinnen og hovmesteren» er en årlig tradisjon i flere land. Foto: NTB
TRADISJON: «Grevinnen og hovmesteren» er en årlig tradisjon i flere land. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er advent og juletider, og det er en tid for tradisjon. Noen tradisjoner varierer regionalt - noen spiser pinnekjøtt, andre spiser ribbe - men én tradisjon er felles for Norge på kryss og tvers av både fjord og fjell:

Når lille julaften kommer og klokka nærmer seg 21:00, da benker vi oss ned foran TV-en, skrur på NRK, for det er straks klart for «Grevinnen og hovmesteren». Så populær er sketsjen blant nordmenn, at da den ved en feil ble sendt 15 minutter for tidlig i 1992, så protesterte vi så kraftig at NRK måtte sende den på nytt samme kveld.

100 år med historie

«Grevinnen og hovmesteren» kom først ut på film i Tyskland i 1963 med tittelen «Der 90. Geburtsdag», som oversatt på norsk betyr «90-årsdagen».

På det tidspunktet hadde hovedrolleinnehaver Freddie Frinton allerede traktert den gradvis mer berusede hovmesteren siden 1945. Sketsjen er nemlig først et teaterstykke ved navn «Dinner for One» som ble skrevet av den britiske forfatteren og skuespilleren Lauri Wylie for bittelitt over 100 år siden, allerede i 1920.

Etter hvert ble sketsjen en årlig TV-tradisjon i Tyskland, og med tiden bredte denne tradisjonen seg videre til over tjue andre land. I dag sendes «Grevinnen og hovmesteren» årlig i blant annet Sverige, Danmark, Finland, Australia og Sør-Afrika.

Ukjent avholdsmann

Til tross for sketsjen og Freddie Frintons enorme popularitet internasjonalt, så har de begge for det meste forblitt ukjente i Frintons hjemland Storbritannia. Faktisk var det først i 2018, 55 år etter premieren, at «Grevinnen og hovmesteren» ble vist i sin helhet på britisk jord.

Et annet forunderlig aspekt ved sketsjen er Freddie Frintons svært overbevisende portrettering av alkoholpåvirkning. Frinton var nemlig selv en livslang avholdsmann, og baserte sin portrettering ene og alene på observasjon av berusede mennesker.

Gjør ting litt annerledes

I de fleste land der Grevinnen og hovmesteren er en tradisjon er det den tyske versjonen som blir vist, mens her hjemme er det imidlertid en sveitsisk innspilling vi forholder oss til.

En annen ting som skiller den norske «Grevinnen og hovmesteren»-tradisjonen fra de fleste andre land er sendetidspunktet. Mens den her hjemme blir vist på lille julaften, så er den i de aller fleste andre land en nyttårstradisjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer