Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her skal huset stå

Noen drømmer må bli virkelighet. Et kulturhus for god psykisk helse må bygges i Oslo sentrum.

MENTALT LØFT: Teaterregissør Eduard Myska og prosjektleder Erik Bo Berg vet at et åpent kulturhus for psykisk helse midt i Oslo er et etterlengtet og nødvendig tilbud. 
Foto: Eirik Helland Urke
MENTALT LØFT: Teaterregissør Eduard Myska og prosjektleder Erik Bo Berg vet at et åpent kulturhus for psykisk helse midt i Oslo er et etterlengtet og nødvendig tilbud. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


ET UTADVENDT kulturhus midt i Oslo sentrum, tilrettelagt for folk med psykisk lidelser, er planen som må realiseres. Huset er en drøm for mange. Nå må byrådet og andre bevilgende instanser kjenne sin besøkelsestid. Oslo kommune må tenke større. Muligheten er nå.

TOMTA FINS. Den ligger på Vulkan, det gamle industriområdet langs Akerselva mellom Maridalsveien og Grünerløkka. Her bygges en moderne smeltedigel for kultur og næringsliv. Dansens Hus, Oxigeno treningssenter og det nye Bellonahuset er oppe og står. Her kommer hotell, nytt scenebygg for Fabrikken, en stor og spennende mathall — og et unikt kulturhus med vekt på teater, musikk, bildekunst og kafédrift.

POENGET ER AT huset nettopp skal ligge i et attraktivt strøk og være åpent for omverdenen. Bygget skal være stilig med luft og lys. Dette skal ikke være en behandlende institusjon, men et møtested for kreativitet, nettverk og mestring. Resultatet vil være langsiktig og ha en positiv mental helseeffekt for veldig mange mennesker i hovedstaden.

ÅPNE DØRER. Teaterforestillinger, konserter og kunst som vises fram og selges på utstillinger. Målet er å gi noe til allmennheten. Her skal det bli et mangfold av sceniske, musikalske og visuelle tilbud, lagd på og utenfor huset. Publikum og byens øvrige kulturtilbud skal inviteres inn. Omvendt integrering skjer når huset brukes også av mennesker uten tilknytning til psykisk helsevern. Lekker, internasjonal mat på menyen skal lokke folk fra Løkka og hele byen til å stikke innom. Huset kan således fungere som et anti-stigmatiseringsprosjekt. Kafédriften vil gi jobb for 20—25 personer med psykiske helseplager.

NOEN SOM TVILER på om huset trengs? Dagens smertelige realitet er følgende: Når pasienter med psykiske lidelser er ferdig hos spesialisthelsetjenesten, står det sjelden noen klar til å hjelpe dem videre. Jo da, man får en time hos Nav, legen og psykologen. Men mange går fra behandlingsopplegg til ensomhet, passivitet og elendig selvfølelse. Derfra er veien kort til varig uførhet. Regjeringens mantra er som kjent å få folk opp om morran. Mange har ikke noe sted å gå verken morgen eller kveld.

TALLENES TALE er klare. I løpet av livet får annenhver nordmann en psykisk lidelse som angst eller depresjon. Det er normalt. Også alvorlige psykiske lidelser bør normaliseres. Brukerstyrt behandling er omsider blitt en trend. Det er endelig tid for å spørre dem som sliter hva de faktisk tror hjelper. I framtida bør psykologer og annen mental helsehjelp finnes der folk ferdes, gjerne på Oslo S, Oslo City, Ikea og Claes Ohlson. Men selv om statens utgifter for psykologrefusjon har økt fra sju millioner i 1989 til 99 millioner i 2009, slik Klassekampen nylig skrev, vil det aldri bli nok psykologer og andre fagfolk. Folk som sliter må få bedre sjanser til å hjelpe seg selv. Selvhjelp skjer helst gjennom samspill, ikke alene på en trist hybel.

HUS TRENGER FOLK. Og kulturhuset skal ha fagfolk som jobber med teater, musikk, bildekunst og mat. Det handler om kvalitet. Bak prosjektet står ildsjeler. Prosjektleder Erik Bo Berg har bakgrunn fra psykisk helsesektor og musikkliv. Teaterregissør Eduard Myska mottok nylig stiftelsen Scheiblers hederspris for 15 års teaterarbeid innen psykisk helse — og 26 oppsetninger med Teater Vildenvei. Regissørens hovedmål er godt teater. Myska har sett mange skjelvende mennesker blomstre og skjerpe seg i teaterprosesser. Teater er god terapi.

HVEM ER MED? Rådet for psykisk helse, Mental helse, Fretex, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse vet at prosjektet er gull verdt. Initiativtakerne var nylig invitert til helse- og velferdsetaten i Oslo kommune. Nå må tiltaket støttes aktivt av Byrådet og kultur- og helsepolitikere. Nav bør være en svært aktiv støttepartner og staten ved Helsedirektoratet og Kulturdepartementet bør tigge om å få bli med. Kulturhuset passer perfekt med ideologien i Samhandlingsreformen. Stikkordene er rehabilitering og forebygging.

SEKS PROFESJONELLE med dobbeltkompetanse innenfor psykisk helse og kultur står klare til å jobbe med prosjektet, som vil gi arbeidsplasser og et kreativt tilbud til om lag 100 brukere i første omgang. Det er tid for å stikke spaden i jorda og reise et hus for nye muligheter. TOGET GÅR NÅ: Teaterregissør Eduard Myska og prosjektleder Erik Bo Berg vet at et åpent kulturhus for psykisk helse midt i Oslo er et etterlengtet og nødvendig tilbud. Politikerne må skjønne at muligheten er nå.
Foto: Eirik Helland Urke

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!