Her skal huset stå

Noen drømmer må bli virkelighet. Et kulturhus for god psykisk helse må bygges i Oslo sentrum.

MENTALT LØFT: Teaterregissør Eduard Myska og prosjektleder Erik Bo Berg vet at et åpent kulturhus for psykisk helse midt i Oslo er et etterlengtet og nødvendig tilbud. 
Foto: Eirik Helland Urke
MENTALT LØFT: Teaterregissør Eduard Myska og prosjektleder Erik Bo Berg vet at et åpent kulturhus for psykisk helse midt i Oslo er et etterlengtet og nødvendig tilbud. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ET UTADVENDT kulturhus midt i Oslo sentrum, tilrettelagt for folk med psykisk lidelser, er planen som må realiseres. Huset er en drøm for mange. Nå må byrådet og andre bevilgende instanser kjenne sin besøkelsestid. Oslo kommune må tenke større. Muligheten er nå.

TOMTA FINS. Den ligger på Vulkan, det gamle industriområdet langs Akerselva mellom Maridalsveien og Grünerløkka. Her bygges en moderne smeltedigel for kultur og næringsliv. Dansens Hus, Oxigeno treningssenter og det nye Bellonahuset er oppe og står. Her kommer hotell, nytt scenebygg for Fabrikken, en stor og spennende mathall — og et unikt kulturhus med vekt på teater, musikk, bildekunst og kafédrift.

POENGET ER AT huset nettopp skal ligge i et attraktivt strøk og være åpent for omverdenen. Bygget skal være stilig med luft og lys. Dette skal ikke være en behandlende institusjon, men et møtested for kreativitet, nettverk og mestring. Resultatet vil være langsiktig og ha en positiv mental helseeffekt for veldig mange mennesker i hovedstaden.

ÅPNE DØRER. Teaterforestillinger, konserter og kunst som vises fram og selges på utstillinger. Målet er å gi noe til allmennheten. Her skal det bli et mangfold av sceniske, musikalske og visuelle tilbud, lagd på og utenfor huset. Publikum og byens øvrige kulturtilbud skal inviteres inn. Omvendt integrering skjer når huset brukes også av mennesker uten tilknytning til psykisk helsevern. Lekker, internasjonal mat på menyen skal lokke folk fra Løkka og hele byen til å stikke innom. Huset kan således fungere som et anti-stigmatiseringsprosjekt. Kafédriften vil gi jobb for 20—25 personer med psykiske helseplager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer