Her skyter Ari Behn sin bestevenn

Ari Behn ber Per Heimly om å si sine siste ord, så avfyrer han et skudd med en 38 kaliber mot sin bestevenns hode.

(Dagbladet): - Jeg trodde skytingen var en spøk fra filmteamet. Det kom som et lite sjokk. Jeg så meg rundt, ingen sa noe og jeg tenkte «vi skal vel ikke gjøre dette?». Ari er litt tøffere enn meg til å gjøre fysiske stunt, så jeg tenkte at jeg kunne snike meg unna, sier Per Heimly (41) til Dagbladet.

Han forteller om da han og Ari Behn (41) var i São Paulo, Brasil, en by preget av høy kriminalitet. De to besøker en bedrift som tester skuddsikkert glass, og en av de ansatte gir de norske kameratene en utfordring - en skal skyte mot ei bildør med skuddsikkert glass, mens den andre står bak døra.

Skuddsikker vest Dagbladet har sett videoklippet fra hendelsen, som skal vises i den premiereklare sesongen av «Ari og Per Løser Verdensproblemer» på TVNorge. Det er tydelig at ingen av de to har lyst til å være den som blir skutt mot. Begge nekter å stille seg bak bildøra, og Heimly svetter kraftig når han kjemper mot egen frykt og Brasils fukt.

- Jeg gjør mye, men å frivillig stille seg opp for ett skudd, selv med glass.. Vet du hva, jeg gjør det ikke. Hører du det, Per, jeg gjør det ikke, sier Behn.

VENNER IGJEN:  Vennskapet mellom Heimly og Behn har vært turbulent. Heimly mener det er en fin symbolsk handling at Behn fikk skyte ham, og at stridsøksa nå for alvor er begravet. Foto: Grabs fra TVNorge
VENNER IGJEN: Vennskapet mellom Heimly og Behn har vært turbulent. Heimly mener det er en fin symbolsk handling at Behn fikk skyte ham, og at stridsøksa nå for alvor er begravet. Foto: Grabs fra TVNorge Vis mer

Etter en lang diskusjon, sier Behn til den brasilianske mannen at Heimly er den som vil bli skutt mot, mens Heimly på sin side svarer «nei, det er bare å glemme det».

Etter lovnader om tilleggsbeskyttelse utover det skuddsikre glasset, som skuddsikkervest, hjelm med visir og skjold, går Heimly likevel med på å innta skuddposisjonen. Før Behn skyter mot Heimly, ber han kameraten si sine siste ord.

- Jeg tenkte at tv-messig må jeg gjøre det, selv om jeg ikke hadde lyst. Det er jo ingen som har lyst til å stå bak ei bildør, og glo på at kula kommer rett mot trynet ditt, sier Heimly til Dagbladet.

Kaliber .38 revolver Tirsdag er det premiere på det nye programmet. Kameratene reiser til åtte land for å sette fingeren på ulike problem, og det er i femte episode turen går til Brasil, hvor sikkerhetsutstyr er viktige varer på grunn av den høye kriminaliteten.

SVETTER KRAFTIG:  I den ene enden av denne korridoren står Behn og sikter mot Heimly, mens Heimly står i den andre enden og venter på å bli skutt mot. Foto: Grabs fra TVNorge
SVETTER KRAFTIG: I den ene enden av denne korridoren står Behn og sikter mot Heimly, mens Heimly står i den andre enden og venter på å bli skutt mot. Foto: Grabs fra TVNorge Vis mer

I bedriftens testområde brukes det en «skytemaskin» for å teste våpen mot glass. I videoklippet spør Behn den ansatte hva slags kaliber de skal bruke. 

- Kaliber .38 revolver. En liten håndrevolver, som du normalt kan finne i gatene, svarer han.

- Hvis du først skal dø, Per, kan du dø av en revolver .38 kaliber, sier Behn.

BRYTER:  Serien har åtte program, og de er i et nytt land i hvert av de. Her er de i India, hvor Ari prøver bryting. Foto: Per Heimly
BRYTER: Serien har åtte program, og de er i et nytt land i hvert av de. Her er de i India, hvor Ari prøver bryting. Foto: Per Heimly Vis mer

- Hva tenkte du i sekundene før skuddet ble utløst?

- Jeg følte meg rimelig trygg med all den beskyttelsen jeg hadde klart å grine meg til. Samtidig var det ganske absurd å stå der og vente på å bli skutt. Tida sto litt stille, og det var ganske ekkelt å ha den røde prikken i panna. Det var både morsomt og skummelt, sier Heimly til Dagbladet.

- Symbolsk handling Det er godt kjent at det har vært turbulens i vennskapet mellom Behn og Heimly. Etter sistnevnte solgte private bilder av Behn til ukebladet Se og hør for flere år siden, ble vennskapet iskaldt. Med årene har forholdet tint, og de laget også programserien «Ari og Per» for NRK i 2011.

Etter skuddet går av i Brasil, jubler Behn, og Heimly sier til kameraten «skal vi si at vi er skulls da? Glemme all den gamle dritten?».

I TOKYO: Ari og Per er også i Japen under sin reise, og her viser Behn fram sin terningtatovering.  Foto: Per Heimly
I TOKYO: Ari og Per er også i Japen under sin reise, og her viser Behn fram sin terningtatovering. Foto: Per Heimly Vis mer

- Vi er skulls. Det har vi gjort for lenge siden, sier Behn i programmet.

Til Dagbladet forteller Heimly at han syns det var morsomt å la Behn skyte mot seg selv, og at det måtte være veldig spesielt å sikte på sin bestevenn med rød laser.
 
- Etter skuddet sier du at dere er skulls, hva legger du i det?

- Det er en fin symbolsk handling for å legge den trøblete fortida bak oss. Det føltes på sin plass å si det etterpå. Forholdet mellom oss er definitivt bra igjen, og all tvil om det er borte. Ari fikk skyte meg, og han må være fornøyd med det, sier Heimly.