Her slåss Big Brother-Sami

Se bildene fra overvåkingskameraet på Aker Brygge.

(Dagbladet.no): I går meldte Dagbladet.no at norske Sami Alem, som er ny deltaker i Big Brother, har en voldsdom på seg.

Sami rettet ikke spark mot den hovefornærmede 29-åringen, men deltok i slagsmålet ved at han og en av de andre medtiltalte slo på en av kameratene til 29-åringen, som prøvde å komme offeret til unnsetning.

Det var 29.juli i 2001 at det som begynte som en vanlig krangel på byen endte med et brutalt overfall på en da 29 år gammel nordmann.

Det 29-årige offeret kom gående på Aker Brygge sammen med fire kamerater. De henvendte seg til en jente som var i krangel med noen menn av somalisk opprinnelse for å spørre om hun trengte hjelp.

I retten forklarte Sami at han trodde denne uenigheten dreide seg om å få telefonnummeret til en dame.

Jenta som var i krangel og hennes venninner ga beskjed til 29-åringen og hans gjeng at de klarte seg selv.

Angrepet med spade

Da den 29-årige nordmannen og hans kamerater snudde seg for å gå, kom to av de andre mennene løpende etter 29-åringen med en spade og plankebit, som de fant i nærheten. 29-åringen ble da slått i hodet med spaden.Slaget var ikke hardt, men den fornærmede ba om en unnskyldning for overfallet, siden han mente slaget var umotivert. Da startet bråket som utviklet seg til en voldsorgie som overvåkingskameraet på Aker Brygge fanget opp.

SLO KAMERATEN: Her bankes det 29-årige offeret, mens Big Brother-deltaker Sami Alem slår på kameraten, slik at han ikke kan komme offeret til unnsetning. Foto: Politiet
SLO KAMERATEN: Her bankes det 29-årige offeret, mens Big Brother-deltaker Sami Alem slår på kameraten, slik at han ikke kan komme offeret til unnsetning. Foto: Politiet Vis mer

Sami ble tilkalt

På dette tidspunktet var Sami og en av de andre medtiltalte utenfor utestedet Baronen i Stortingsgaten i Oslo. De ble da oppringt av hovedtiltalte i saken, og bedt om å komme og hjelpe til.

Kamerabildene fra Aker Brygge forteller i klarhet hva som skjedde videre. Sami og kameraten som ble oppringt går bort til hovedtiltalte og den fornærmede 29-åringen. 

Den hovedfornærmede 29-åringen blir kort tid etter slått i bakken. Han prøver å reise seg, men blir forhindret av tre av de fire voldsmennene. 29-åringen blir blant annet utsatt for karatespark mot ansiktet.

I dommen fra Oslo byrett heter det at «både slag og spark var tydelig rettet mot hodet, og samtlige var harde. Det går tydelig frem av videopptaket at spesielt det siste sparket var svært alvorlig».

Både Sami og den andre dømte forklarte volden med at de ville holde kameraten til hovedofferet unna, for å hindre ytterligere bråk.

Denne forklaringen festet ikke retten lit til.

- Retten finner det bevist tiltalte tre og fire (Sami Alen, red. anm) har gjort seg skyldige i psykisk medvirkning til grov vold. De har gjort tiltalte én anledning til å fortsette volden mot den fornærmede, står det i dommen fra Oslo tingrett. 

Bevisstløs

Etter det siste sparket fra hovedmannen ble det 29-årige offeret liggende livløs på bakken, og ble liggende bevisstløs i fem til sju minutter. Da han ble brakt til Ullevål sykehus ble det konstatert betydelige skader i form av hjernerystelse, hevelse i ansiktet, en brukket tann og smerter i nakke og bryst.

- Retten mener de tiltalte må være svært glade for at det ikke endte enda verre enn det gjorde, står det i dommen.

Til Dagbladet har offeret tidligere sagt at han følte seg heldig som kom fra overfallet med livet i behold.

- Jeg er heldig som overlevde. Det var i alle fall det legene sa til meg. Det kunne gått skikkelig ille, sa mannen til Dagbladet, da saken var oppe til ankebehandling i Borgarting lagmannsrett.

Må vurderes på nytt

Big Brother-deltaker Sami Alem Tesfagabir ble i Oslo byrett dømt til 90 dagers fengsel, hvorav 5 dager ble trukket fra på grunn av varetektsfengsling. Dommen ble opprettholdt både i Borgarting lagmannsrett og i Høyesterett.

TVNorges informasjonsdirektør Jens-Petter Gjelseth blir overrasket når Dagbladet.no ber han kommentere de nye opplysningene.

- Dette er helt nytt for oss. Vi har bare forholdt oss til det Sami har fortalt oss, og det han har fortalt var at han gikk i mellom da de andre begynte å slåss, sier Gjelseth.

Han sier at TVNorge på ingen måte var klar over alvorligheten i voldsepisoden som Sami ble dømt for.

- Vi blir nødt til å ta dette opp til vurdering på nytt, sier Gjelseth til Dagbladet.no.

<B>FORSVARSLØS:</B> Offeret prøver å reise seg, men får et nytt spark i ansiktet.
<B>BEVISSTLØS:</B> Offeret ble liggende bevisstløs i flere minutter etter det voldelige overfallet.
<B>KRANGLER:</B> Her diskuterer det 29-årige voldsofferet med hovedmannen og vennene hans. Kort tid etter blir han brutalt banket opp.