Her slutter Tommy Steine som riks-pyse

Hoppet over 300 meter dypt juv for å redde æren.

(Dagbladet): - Jeg var så redd at det prikka i hele kroppen, sier Tommy Steine (42) og gnir seg i hendene.

I 2010 var han med i «71 grader nord» hvor ti kjendiser knivet om å komme først til Nordkapp og bli landets tøffeste. Steine kom på en beskjeden åttende plass, og allerede i Telemark brøt han sammen av det han kaller fjellfobi.

Mareritt I kveld har dokumentarserien «Komikameratene» premiere på TV 2, hvor Steine tar et oppgjør med de skjebnesvangre minuttene. Til slutt overvinner han sin største frykt, og hopper over et mange meter dypt juv.

- Det er ikke noe gøy å leve som rikspyse. Jeg føler det er stempelet jeg har fått. Derfor sa jeg halvveis på kødd at jeg klarte å hoppe over det 1,5 meter brede juvet på Nordkapp, sier Steine og påpeker at det er flere titallsmeter dypt.

I seks uker i høst ble han, Sturla Berg-Johansen, Rune Larsen og Jonas Kinge Bergland fulgt av et kamerateam, mens de reiste landet rundt med sitt stand up-show. Da de nærmet seg Nordkapp var Steine tøff i kjeften, og da han først hadde sagt han skulle hoppe, var det ingen vei tilbake.

- Jeg sto i hvert fall en halvtime før jeg klarte det. Det kosta meg tre-fire kilo svette. Der verste var at hylla hvor jeg landa var skrå, så jeg lett kunne sklidd. Innjerdringen er der for en grunn, sier Steine og fortsetter:

GJØR NARR AV STEINE:  Komiker Tommy Steine ertes av kollegaene Jonas Kinge, Rune Andersen og Sturla Berg-Johansen. Gutta var på tur i seks uker i fjor høst. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GJØR NARR AV STEINE: Komiker Tommy Steine ertes av kollegaene Jonas Kinge, Rune Andersen og Sturla Berg-Johansen. Gutta var på tur i seks uker i fjor høst. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Etterpå har jeg hatt mange mareritt. Jeg våkner om natta og er helt svett. I dømmen hopper jeg, det går ikke bra og barna mine roper, sier Steine.

Dumdristig I tv-programmet ser vi hvordan hans komi-kollega Jonas Kinge Bergland erter med å hoppe uten å ofre det en tanke, mens de andre fleiper med at han kommer til å dø. Etter å ha ombestemt seg, tar Steine likevel sats.

- Jeg var veldig usikker på om jeg ville klare det. Det var helt jævlig. Jeg kommer aldri til å gjøre det igjen. Det var dumdristig, det kunne gått galt. Samtidig er jeg stolt over at jeg klarte det. Jeg husker det nesten ikke, jeg var så glad. Det var et adrenalinsjokk, sier Steine.

- Blir du kvitt rikspyse-stempelet nå?

- Jeg er redd jeg alltid vil være rikspysa. Folk er mer glad i andre menneskers fiasko!

Da han ser igjen klippet fra i fjor, blir han svett i hendene. Komikeren understreker at det ikke er snakk om høydeskrekk.

SER SEG SELV: Komiker Tommy Steine tar et oppgjør med pyse-Tommy og håper han ender opp som litt-mindre-pyse-Tommy i folks øyne. Her ser han for første gang videoklippet av seg selv der han hopper over et tre hundre meter dypt juv på Nordkapp. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SER SEG SELV: Komiker Tommy Steine tar et oppgjør med pyse-Tommy og håper han ender opp som litt-mindre-pyse-Tommy i folks øyne. Her ser han for første gang videoklippet av seg selv der han hopper over et tre hundre meter dypt juv på Nordkapp. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Når jeg var 7-8 år hadde jeg klatra opp på en fjellknaus, og kom meg hverken opp eller ned. Frykten er blitt liggende i meg, sier Steine.

Serien skal gå på tv i tolv uker framover, og det var Steine som hadde ideen til å ta med kamera på turné. Vi får se komikerne både på og bak scenen.