Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her smiler Bowie med fansen. En måned seinere døde han

De siste offisielle bildene av David Bowie.

SMILER: Bildet, tatt 7. desember, er de siste offisielle bildene tatt av stjerna før han mandag døde. Om de frammøtte fikk stjernas autograf, er de trolig de siste som har fått objekter med artistens håndskrift på. Foto: NTB Scanpix
SMILER: Bildet, tatt 7. desember, er de siste offisielle bildene tatt av stjerna før han mandag døde. Om de frammøtte fikk stjernas autograf, er de trolig de siste som har fått objekter med artistens håndskrift på. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Mandag ble det annonsert på David Bowies (69) Facebook-side at han etter en 18 måneder lang kamp mot kreften, døde den 10. januar.

Sykdommen var ikke kjent for offentligheten, og dødsfallet kom som et sjokk for fansen.

Artisten har siden 60-tallet prega verden med musikken sin, og rakk å gi ut sitt siste album bare dager før han døde.

Smilende Sist artisten viste offentlig var 7. desember. Dette i New York, på vei til premieren på musikalen «Lazarus». Artisten var selv med å skrive musikalen.

Musikalen bror på romanen «The Man Who Fell To Earth» av Walter Tevis. Bowie spilte selv hovedrollen da den ble filmatisert i 1976. I musikalen synger skuespillerne sanger fra Bowies enorme katalog.

Det var en smilende Bowie som hilste på fans i forkant av premieren.

Kona Iman Mohamed Abdulmajid (60) var med. Det var lite som tilsa at artisten bare var en måned nær døden, annet enn at han kan se tynnere ut enn tidligere.

TYNN: 7. desember ble den nå avdøde megastjerna fotografert i New York. En måned seinere døde han, etter en halvannet år lang kamp mot kreften. Foto: NTB Scanpix
TYNN: 7. desember ble den nå avdøde megastjerna fotografert i New York. En måned seinere døde han, etter en halvannet år lang kamp mot kreften. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Artisten ga 17. desember ut singel med samme navn som musikalen. Musikkvideoen fulgte opp på torsdag.

Produsenten Tony Visconti sier at Bowie «lagde kunst av sin egen død». Dette fordi artisten i videoen synger «Se opp, jeg er i himmelen», mens han ligger i noe som kan minne om en sykeseng.

Visconti var en av de få som visste at stjerna var syk.

Masse kondolanser Etter at dødsfallet ble kjent, har det strømmet på med kondolanser fra kjente og ukjente. Hvert sekund skrives det flere titalls meldinger på Twitter om stjerna.

Mariann «Rosa» Thomassen, kjent fra bandet Surferosa, møtte Bowie i New York i 2004, og fikk en sjanse til å snakke med artistkollegaen.

- Han har betydd alt for meg, forklarer hun gråtende til Dagbladet.

Andre norske artister har også markert tapet av superstjerna i dag.

Lars Lillo-Stenberg forteller til Dagbladet at han sist hørte på artisten for noen dager siden.

-Jeg begynte å høre på Bowie da jeg var 14, og han var liksom det kuleste vi hørte på, sier Lillo-Stenberg.

Det er ikke bare musikkpersonligheter som sender sine kondolanser. Erna Solberg tok til Twitter for å vise sin sympati, og skrev at «mange gode oppvekstminner er tonelagt» til Bowies musikk.

David Cameron, Storbritannias statsminister, kaller dødsfallet et stort tap.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media