NEDTONET BIEBER-FEBER: En norsk delegasjon har vært til stede i London for å lære seg hvordan de skal håndtere Bieber-fansen. Her er  (fra venstre) politioverbetjent Knut Meling, politioverbetjent Torgeir Lindstad, politioverbetjent Tomm Berger og sikkerhetssjef Jørgen Engebretsen ved Telenor Arena. På Bieber-konsert fikk de selskap av Nora Finsveen (11), Ida Eskelund (10) og Annika Eskelund (7) fra Norge. Foto: Lars Eivind Bones

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEDTONET BIEBER-FEBER: En norsk delegasjon har vært til stede i London for å lære seg hvordan de skal håndtere Bieber-fansen. Her er (fra venstre) politioverbetjent Knut Meling, politioverbetjent Torgeir Lindstad, politioverbetjent Tomm Berger og sikkerhetssjef Jørgen Engebretsen ved Telenor Arena. På Bieber-konsert fikk de selskap av Nora Finsveen (11), Ida Eskelund (10) og Annika Eskelund (7) fra Norge. Foto: Lars Eivind Bones Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Her spaner «Bieber-politiet»

Norsk politi fikk seg en overraskelse da de skulle studere Bieber-hysteriet i London.

O2 ARENA (Dagbladet): - Da det ble klart at Justin Bieber kommer tilbake til Norge etter hendelsene sist gang, kom datteren min bort til meg. «Jeg kan vel bare glemme å få dra dit?», spurte hun. «Ja, det er helt rett», svarte jeg, sier politioverbetjent Knut Meling, sjefen for plankontoret ved Sentrum politistasjon i Oslo, til Dagbladet og ler.

Det hersket nemlig totalt kaos da ungpikeidolet Justin Bieber (19) gjestet Norge for første gang i mai i fjor.

Til sammen 88 barn og ungdommer måtte få medisinsk behandling, det ble gjort ødeleggelser for flere hundretusen kroner, blant annet etter at flere biler ble ramponert av ville Bieber-fans på jakt etter et lite glimt av helten sin, og ordfører Fabian Stang fortalte i etterkant at han måtte gjemme seg bak et tre for å unngå å bli trampet ned av en horde ungjenter.

Studietur Det vil verken politet, arrangøren Atomic eller sikkerhetsselskapet Pro Sec skal skje igjen når den kanadiske superstjerna kommer tilbake for å gjøre tre utsolgte Telenor Arena-konserter i midten av april foran til sammen 66.000 tilskuere.

KAOS: 88 barn og unge måtte ha legehjelp etter Justin Biebers forrige Oslo-besøk. Snart kommer han igjen.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KAOS: 88 barn og unge måtte ha legehjelp etter Justin Biebers forrige Oslo-besøk. Snart kommer han igjen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Derfor var det en mannsterk delegasjon fra Norge som torsdag var på studietur i London for å se hvordan London Metropolitan Police og sikkerhetsfolkene hos konsertarrangøren AEG håndterte britiske «Beliebers» under Bieber-konserten på O2 Arena.

Selv om en del briter ikke kan sies å være de som kler seg mest etter været, i går dukket nemlig flere av dem opp i sju grader og regnvær ikledd lite annet enn magetopp og hotpants, har de en en annen køkultur enn norske Bieber-fans. For det var ingen tegn til kaos på Londons største konsertarena i går, noe som overrasket flere av nordmennene.

- Sikkerhetssjefen på O2 Arena har fortalt oss at det er like krevende med 20 000 Bieber-fans som det er med 20 000 hooligans. Man må bare løse jobben på forskjellig måte. Men det er en litt annen Bieber-fanskare her i England. De sitter på plassene sine og det er nesten ingen hyling, noe vaktselskapet og arrangøren fra Norge ikke klarte å forstå. Britiske småjenter er kanskje mer siviliserte enn norske, sier politioverbetjent Tomm Berger ved Asker og Bærum politikammer, som som skal være innsatsleder under Bieber-konsertene i Norge.

STORSJARMØR: Justin Bieber. Foto: Stella Pictures
STORSJARMØR: Justin Bieber. Foto: Stella Pictures Vis mer

I London er det uansett Justin Bieber selv som har oppført seg mest uforutsigbart. Fredag offentliggjorde 5 News et klipp der han skjeller ut en fotograf etter notene, og truet med å banke ham.

Frykter folkemengder Under studieturen har norsk politi vært i møter og spanet på konsert. Målet er at arrangementene i Norge skal gå så knirkefritt som mulig. På lista over tingene de frykter mest i forbindelse med Bieber-besøket, har de punktene klar.

- Ukontrollerte folkemengder er verst. Hvis noen plutselig roper: «Der er Justin!», så vil flere tusen Bieber-fans settes i bevegelse. De er unge og har ikke den risikoforståelsen som en voksen. Hvis alle begynner å løpe samtidig, så kan det komme press bakfra og det kan oppstå skader, sier Berger.

Han nevner også trafikkutfordringer knyttet til Telenor Arena, når 22.000 barn skal skysses til Bærum.

HAR GJORT VENNINNENE SJALU: Karoline Gjerde (13) fikk ikke billett til Justin Biebers Oslo-konsert. Derfor ble London-turen med mamma Kirsti Gjerde (46) et plaster på såret.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR GJORT VENNINNENE SJALU: Karoline Gjerde (13) fikk ikke billett til Justin Biebers Oslo-konsert. Derfor ble London-turen med mamma Kirsti Gjerde (46) et plaster på såret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er greit at 22 000 skal på konsert, men stort sett ingen av dem er over 18 år og må bli transportert til Telenor Arena. Der er bra at foreldre passer på barna sine, men om alle skal begynne å kjøre inn til arenaen så får man plutselig 6000-7000 ekstra personer der ute som også må håndteres, forteller politioverbetjenten.

Publikum oppfordres dermed innstendig om å kjøre kollektivt.

- Kommer man fra for eksempel Arendal, så parker i Drammen eller Asker og ta toget inn til Lysaker. Derfra kan du gå ut til arenaen. Hvis vi får mange tusen private kjøretøy som bare skal komme inn for å slippe av, så er det ikke plass til det. Det blir kaos, sier Berger.

Skjønner redselen Det er lite som har lignet Bieber-hysteriet siden Beatles-maniaen herjet for femti år siden, noe som Biebers forrige Oslo-tur på mange måter beviste.

ORDNEDE FORMER: Justin Bieber-fansen ved O2 Arena i London oppførte seg svært gemyttlig sammenlignet med sine kumpaner i Oslo i fjor.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ORDNEDE FORMER: Justin Bieber-fansen ved O2 Arena i London oppførte seg svært gemyttlig sammenlignet med sine kumpaner i Oslo i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Derfor tar alle involverte, fra politi til arrangør og sikkerhetselskap, dette på største alvor. Jeg skjønner at folk kan være usikre og redde, men med den planleggingen vi har lagt ned nå skal alle føle seg trygge.

Nå bruker alle involverte kunnskapen de har fått fra London og sist Bieber-besøk i Oslo for alt det er verdt, slik at man skal unngå kaostilstander i april.

- Grunnen til at det gikk galt sist gang, var at man var litt seint på ballen og ikke skjønte hvor ivrige folk var. Så da vekterne kom til stedet, de som egentlig skulle håndtere folkemengden, så hadde det etablert seg så mange ungjenter der at man ikke fikk snudd situasjonen. Vi møter imidlertid heller opp 4 timer for tidlig enn 20 minutter for seint, forteller politioverbetjent Berger.

INNLOSJERT: Justin Bieber bor for tiden på The Langham Hotel i London.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNLOSJERT: Justin Bieber bor for tiden på The Langham Hotel i London. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
FLERE NORDMENN: Jon Harald Huseklepp og datteren Ida Marie Huseklepp  har reist fra Førde til London for å oppleve Justin Bieber.  
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLERE NORDMENN: Jon Harald Huseklepp og datteren Ida Marie Huseklepp har reist fra Førde til London for å oppleve Justin Bieber. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer