Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her står en av nøklene i Nerdrum-saken

Les om kvinnen som alltid er ved Odd Nerdrums side.

- FORSTYRRENDE: Både Odd Nerdrum og hans kone Turid Spildo forklarte seg i Oslo tingrett i går. Spildo forteller til Dagbladet at hun opplevde det som både slitsomt og forstyrrende. Foto: John Terje Pedersen
- FORSTYRRENDE: Både Odd Nerdrum og hans kone Turid Spildo forklarte seg i Oslo tingrett i går. Spildo forteller til Dagbladet at hun opplevde det som både slitsomt og forstyrrende. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

OSLO TINGRETT (Dagbladet): - Dette har vært slitsomt og forstyrrende, sa Nerdrums kone Turid Spildo til Dagbladet da hun var ferdig i vitneboksen i går.

Spildo, som Nerdrum har fire barn med, er dypt involvert i skattesaken mot ektemannen. Det var Spildo som på 2000-tallet forsøkte å skape orden i Nerdrums papirer, hun har vært hans lojale forsvarer både privat og i retten over flere år, og hun har vært hans våpendrager i pressen.

Men Spildo har også sin egen karriere som folkemusiker, og i 1997 var hun spellemannsnominert med gruppen Dvergmål. I tillegg maler hun og er daglig leder av Nerdrum-skolen.

Tidligere Nerdrum-elev Jan-Ove Tuv skryter av Spildo som kunstner og musiker, og beskriver henne som en sterk person.

- Jeg har sett mennesker som har trukket seg unna Nerdrum på grunn av sosialt press. Men Turid er modig og har stått ved hans side. Det viser hennes sterke karakter. Hun er direkte og tydelig når man snakker med henne, noe jeg ser på som en stor kvalitet, sier Tuv i dag.

Tok over økonomien Skattesaken som nå går i Oslo tingrett, er et resultat av at Nerdrum har stevnet Skatt Øst for å ha blitt urettmessig etterlignet. Her er det snakk om de samme summene som i straffesaken, hvor Nerdrum er dømt til nesten tre års fengsel for grovt skattesvik.

Dokumenter Dagbladet har sporet opp, viser at myndighetene trolig har talt flere av Nerdrums inntekter to ganger. Fengselsdommen er anket til Høyesterett.

Aktor i lagmannsretten mener Nerdrum og Spildo gjentatte ganger har endret forklaring, noe som skal ha svekket kunstnerens troverdighet.

Likevel har Nerdrum holdt fast på at Spildo har vært en viktig rådgiver.

- Hun er flink med penger og skatt, og er kjempefornærmet for at hun ikke har fått noen anerkjennelse for det. Fra 2002 har jeg ikke rørt tall. Jeg underskriver, men jeg ser ikke på det, sa han under et besøk på «Skavlan» i fjor, ifølge NTB.

- Turid er modig Men kanskje viktigst av alt for Nerdrum, Spildo har vært en støtte privat når det har stormet som verst rundt kunstneren.

- Samholdet blir enormt. Min kone har vært modig all den tid dette har pågått, og guttene mine har vært heroiske. En familie blir samlet når det ytre angriper, sa Nerdrum til Dagbladet i forrige uke.

I tillegg til å forsøke å holde orden i Nerdrums papirer, har Spildo sammen med deres felles sønner Bork og Øde fungert som en buffer mot medias blitslamper.

Også da hun i april forklarte seg i Larvik tingrett, i forbindelse med at The Nerdrum Institute hadde tatt arrest i deres gård på Rørvik, tok Spildo mannen i forsvar:

- Odd blir behandlet som en sirkushest, sa hun da.

I dag er tredje og siste dag av rettsforhandlingene i skattesaken.

• Les alt om Nerdrum-saken her.