Her starter et super-forlag

Piratforlaget starter opp i Norge, med stjernelaget Anne Holt, Liza Marklund og Jan Guillou i stallen.

På et hotell i Oslo ble det norske Piratforlaget i går en realitet, med Anne Holt, Liza Marklund og Jan Guillou i stallen. Dermed har forlaget allerede sikret seg tre av Skandinavias mestselgende forfattere.

- Vi har jo ett dreamteam! sier en meget entusiastisk Anne Holt, som i går offisielt stiftet forlaget sammen med forfatterne og øvrige eiere. Foreløpig er eneste ansatt hennes partner Tine Kjær, som skal være forlegger. Hun står også som eier av 10 prosent av selskapet. Det svenske Piratförlaget og norske Pantagruel forlag eier 40 prosent hver.

Svensk suksess

Piratförlaget i Sverige startet i 1999 og ga ut sine første bøker i 2000. Forlaget eies i dag av Liza Marklund, Jan Guillou og Ann-Marie Skarp. Forlaget har hatt stor suksess, basert på en forretningsidé hvor minst mulig penger brukes til lønn og administrasjon, og mest mulig av inntektene sprøytes tilbake til forfatter og forlegger. Forlaget har profilert seg på bestselgere, men gir også ut debutanter.

- Filosofien vi har skapt er basert på at samarbeidet mellom forfatteren og forlaget er det viktigste. Vi vil at forfatterne og forleggerne skal være nærmere hverandre enn i de store forlagene, slik at vi kan skreddersy et individuelt opplegg for hver forfatter, forklarer Tine Kjær. Eierne hevder at dette fører til en bedre utnyttelse av ressursene, både for forlag og forfatter:

- Vi pløyer penger tilbake til forfatterne isteden for å bruke dem på store villaer i Drammensveien og fine tjenestebiler, sier Alexander Elgurén, forlegger og grunnlegger av Pantagruel forlag.

Forlaget ønsker seg flere forfattere og ansatte på sikt, men vil ikke vokse for mye. - Den dagen vi begynner å bli likegyldige til våre egne forfattere, har vi blitt for store, sier Tine Kjær.

Bare bestselgere

Piratförlaget i Sverige har profilert seg på å ha bestselgere i stallen. Også det norske forlaget har ambisjoner om å selge mye bøker:

- Det er umulig at alle våre framtidige forfattere blir bestselgere. Men vårt mål er å selge mer av ei bok enn det et tradisjonelt forlag klarer. Uansett sjanger, sier Tine Kjær. Hun understreker samtidig at de ikke vil satse bare på bøker med bestselgerpotensial:

- Vi ønsker å jobbe med forfattere som vi tror på, uavhengig av sjanger og salgspotensial. Det viktigste er at vi kommer til å skreddersy vårt samarbeid etter den enkelte forfatters behov. Vi vil gi ut en lyriker hvis vi tror på ham, og synes han er god. Selvfølgelig.

- Vi har oppdaget at det er mange myter om Piratforlaget i Norge. For eksempel at vi støvsuger kulturen for bestselgere, sier Ann Mari Skarp, medeier og forlegger i Piratförlaget i Sverige. De svenske eierne benekter at dette stemmer med virkeligheten.

- Mitt eget forfatterskap er et godt eksempel på at dette ikke stemmer. Jeg hadde gitt ut ei bok på Bonnier som ikke hadde solgt noen ting da jeg gikk til Piratförlaget. Det var først da jeg begynte å selge, sier Liza Marklund.

NYTT STJERNELAG: På et hotell i Oslo ble det norske Piratforlaget stiftet av eierne og forfatterne i går. Fra venstre Tine Kjær, forlegger, Anne Holt, forfatter, Alexander Elgurén, medeier, Jan Guillou, forfatter og medeier, Ann-Marie Skarp, forlagssjef i svenske Piratförlaget, Anna Borné Minberger, adm.dir. i Piratförlaget og Liza Marklund, forfattet og medeier.
BESTSELGERE: Liza Marklund, Anne Holt og Jan Guillou er i Piratforlagets stall.