Her stoppet Monsens tidsmaskin

Vil sende den i posten i stedet.

||| (Dagbladet): - Dette er en tidsmaskin som vi skal gi til Nina Karin Monsen. Vi mener at hennes holdninger og ytringer mot homofile hører hjemme i et annet århundre, sa Åsmund Løvdal fra Rød Ungdom til Dagbladet.

Deretter forsøkte han og partifellene å ta seg fra Plata i Oslo og over til Operaen med en sølvfarget «tidsmaskin» de ville overrekke årets Fritt Ord-prisvinner Nina Karin Monsen.

Mislykket gaveoverrekkelse
Partiet Rødt og Rød Ungdom var med på demonstrasjonen mot prisvinneren, som fant sted på Plata rett før prisutdelingen på Operaen i kveld.

Men som du ser i videoen over, strandet gaveoverrekkelsen et par minutter etterpå.

Politiet hadde gitt tillatelse til demonstrasjonen på Plata, men ikke på operataket, ettersom det var satt av til prisutdelingen. Derfor tok politiet oppstilling ved begge de to bruene som går fra Plata og over E18 til Operaen.

De var i full beredskap foran det de fryktet skulle bli omfattende opptøyer, etter at blant andre partiet Rødt og Blitz-miljøet hadde varslet markering på operataket under den omstridte tildelingen av prisen. Men ethvert forsøk på å flytte demonstrasjonen over til den andre siden av veien, ble effektivt stoppet.

- Det var litt kjedelig. De sa det var fordi vi ikke skulle forstyrre, men det hadde vi ikke tenkt å gjøre, heller. Nå vil vi være med på resten av markeringen, og prøve å få overrakt tidsmaskinen til Monsen på en annen måte. Enten ved å kontakte henne direkte, eller ved å sende den i posten, sa Åsmund Løvdal til Dagbladet etterpå.

- Han må være forlegen
Det gikk i det hele tatt svært rolig for seg på demonstrasjonen, der blant andre Kim Friele holdt appell. Også Fritt Ords styreleder Francis Sejersted stakk innom Plata før prisutdelingen, men ble buet ut av demonstrantene.

- Han er sikkert veldig forlegen, og angrer nok bittert. Han er jo en gammel komitémann, som har delt ut masse priser. Men dette må være hans mest mislykkede jobb som prisutdeler noensinne, sier demonstrant Ole Kristian Ellestad til Dagbladet.

Christina Hvinden og Nevruz Aksu stilte også på demonstrasjonen, med en enkelt plakat med et stort hjerte tegnet på.

- Denne prisen blir gitt til en som allerede har mange kanaler å uttrykke seg gjennom. Vi er på ingen måte imot at hun skal få uttrykke seg. Vi lever i et land som har ytringsfrihet. Men hun bør ikke premieres for det, det er provoserende, sier Hvinden til Dagbladet.

Ved 19.50-tida var Fritt Ord-seremonien på operataket over - og alt hadde til da foregått rolig, ifølge Oslo-politiet.

- Vi har ikke registrert noen tildragelser, og ingen er pågrepet, sier operasjonsleder Bjørn Ølstad til Dagbladet.