Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her støtter Bart Simpson «South Park»

Etter advarselen fra islamistene.

REPLIKK: Slik tar skaperne av «The Sipmsons» opp sensureringen av «South Park».
REPLIKK: Slik tar skaperne av «The Sipmsons» opp sensureringen av «South Park». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I forrige uke ble en episode av den satiriske TV-serien «South Park» sensurert etter at radikale islamister advarte mot at skaperne av serien kunne bli drept.

Islamistene mente«South Park»-skaperne fornærmet profeten fordi serien viste det som skulle forestille profeten Muhammed i bamsedrakt.

Nå kommer det støtte fra rivalen blant amerikanske tegneserier, «The Simpsons». I søndagens episode skrev Bart Simpson følgende på skoletavla:

«South Park - we'd stand beside you if we weren't so scared»

Meldingen fra Bart kan også tolkes som en kritikk fordi «South Park»- episoden faktisk ble sensurert.

Ble drept
Den ukjente islamistgruppa RevolutionMuslim.com postet i forrige uke en melding på sine nettsider der de advarte «South Park»-skaperne Matt Stone og Trey Parker:

«Vi må advare Trey og Matt om at det de gjør er dumt, og de vil sannsynligvis ende opp som Theo van Gogh etter at de viste dette showet. Dette er ikke en trussel, men bare en advarsel om hva som kan skje med dem.», het det i meldingen.

På nettsidene hadde gruppa postet et grafisk bilde av Van Gogh, den nederlandsk filmskaperen som ble drept på gata i Amsterdam i 2004 av en islamsk ekstremist som reagerte på en av filmene han hadde laget.

Selskapet sensurerte
Etter advarselen fra islamistene laget «South Park» en ny episoden der ordene «profeten Muhammed» var sensurert med en pipelyd. Det kontroversielle bildet av ham i bamseklær ble byttet ut med et bilde av julenissen - i det samme kostymet.

KONTROVERSIELL: «South Park».
KONTROVERSIELL: «South Park». Vis mer

South Park» er kjent for at ingen ting er for hellig til å bli spøkt med. Derfor reagerte fansen på at de nå så ut til å gi etter for islamistene.

Dette utløste en oppklaring fra selskapet bak serien, Comedy Central.

- Jeg kan ikke gå inn i tankene bak dette, men jeg kan bekrefte at det var Comedy Central som plasserte pipelyden, ikke «South Park», forklarte en talsmann for Comedy Central.

I samme episode ble forøvrig Jesus avbildet mens han så på nettporno og Budda mens han snortet kokain. Så langt er det ikke kommet reaksjoner på dette.

Mer støtte
Nå får «South Park» også støtte fra en av verdens mest kjente islam-kritikere, Ayaan Hirsi Ali. I et innlegg i den europeiske utgaven av Wall Street Journal oppfordrer hun til å lage en rekke Muhammed-historier med bilder av profeten: 

«Slike historier trenger ikke være negative eller provoserende, de trengs bare for å spre risikoen. Målet er å konfrontere oversensitive muslimer med flere tilfeller enn de kan klare å reagere mot«», mener Hirsi Ali.  

En kampanje vil føre til at muslimer blir vant til behandlingen tilhengere av andre religioner må tåle, mener Hirsi Ali.

VIL HA KAMPANJE: Ayaan Hirsi Ali.
VIL HA KAMPANJE: Ayaan Hirsi Ali. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!