Her styrter Kristoffer Joner

Se traileren til storfilmen «Pax».

(Dagbladet): - Tenk om alle kan åpne vinduene sine i morgen og rope «livet er herlig, uansett», sier en oppglødd Annette Sjursen (48).

Hun har regien på storfilmen «Pax», som har kinopremiere 18. mars neste år. Nå er traileren klar, og det er den «gripe livet»-følelsen Sjursen håper publikum vil sitte igjen med etter en tur i kinomørket.

26 millioner Filmen har et budsjett på rundt 26 millioner kroner, noe som er stort i norsk sammenheng.

«Pax» handler om sju mennesker, som alle har til felles at de flykter fra noe. Et fly binder dem sammen, og en dramatisk hendelse om bord i det, gjør at alle ser på livet med nye øyne.

- Dette er en film som røsker tak i hjerterøttene. «Pax» tar tak i det store i oss selv. Dette er et mektig og intimt drama, sier Sjursen.

Filmen har vært utsatt flere ganger. Grunnen er de animerte scene med flyet i lufta, som ble dyrere enn først antatt.

I mellomtida har regissøren gjort bok av filmmanuset.

- Jeg skrev manuset for tre år siden. Da filmen ble utsatt måtte jeg gjøre noe konstruktivt. Derfor skrev jeg rett og slett boka, som kom i vår.

STYRER KURSEN:  Annette Sjursen har skrevet både filmmanuset og romanen «Pax». I mars har filmen premiere. Foto: Marte Garmann
STYRER KURSEN: Annette Sjursen har skrevet både filmmanuset og romanen «Pax». I mars har filmen premiere. Foto: Marte Garmann Vis mer

- Forlaget ble veldig imponert over all detaljkunnskapen i førstekutkastet, men det er jo ikke så rart - jeg har jo allerede vært alle stedene jeg skrev om under filmopptakene, sier Sjursen om den noe uvanlige rekkefølgen av bok og film.

Stjernelag av skuespillere Forfatteren og regissøren har fått med seg et norsk og svensk stjernelag til å spille i «Pax».

Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Ellen Dorrit Petersen, Samuel Fröler, Ida Elise Broch, Kyrre Haugen Sydness, Thomas von Brömssen, Anneke von der Lippe og Pia Tjelta står alle på rollelista.

- Forhåentligvis har de takket ja fordi det er et knallbra manus. Jeg tror de opplevde karakterene som ekte mennekser, med mange gjenkjennelsespunkt for publikum.

- Det var viktig med kjente og gode skuespillere, fordi deter  åtte historier som fortelles. Da er det viktig med skuespillere som gjør en umiddelbar tilstedeværelse på lerretet, sier Sjursen, som nå gleder seg stort til at filmen er på kino.