- Her tar Ernst & Young tiden på sykepleier

NRK får kjeft for å ha redigert en kritisk dokumentarfilm. Det skal ha skjedd etter press fra Ernst & Young, mener professor.

- TAR TIDEN: Ifølge dokumentarist Håvard Bustnes viser dette bildet en ansatt ved Ernst & Young (til venstre) som tar tida på en sykepleier ved Ullevål sykehus. Nærbilder av stoppeklokka har blitt klippet vekk fra dokumentarfilmen når NRK viser den i kveld. Foto: Faction Film
- TAR TIDEN: Ifølge dokumentarist Håvard Bustnes viser dette bildet en ansatt ved Ernst & Young (til venstre) som tar tida på en sykepleier ved Ullevål sykehus. Nærbilder av stoppeklokka har blitt klippet vekk fra dokumentarfilmen når NRK viser den i kveld. Foto: Faction Film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en kronikk i dagens Dagbladet går Gunnar Iversen, professor ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU, til frontalangrep på statskanalen.

Iversen mener NRKs holdninger og praksis «har vært med på å vingeklippe dokumentaren, og bidratt til å svekke den offentlige debatten.»

I kveld sender kanalen dokumentarfilmen «Helsefabrikken» av Håvard Bustnes, som handler om effektiviseringen av det norske helsevesenet.

- Presset til redigering Daværende helseminster Bjarne Håkon Hansen forteller i filmen at de har mye å lære av en Toyota-fabrikk han besøker, og på Ullevål sykehus filmes en konsulent fra Ernst & Young mens han går rundt med stoppeklokke for å vurdere effektiviteten, skriver Iversen.

Iversen mener videre at NRK, «uten tvil på bakgrunn av press fra Ernst & Young», bestemte seg for å klippe bort to nærbilder av denne stoppeklokka.

«(...) for dokumentaristen er dette et helt avgjørende retorisk grep som skal vekke oss som sitter i sofakroken»

- Urimelig Dokumentarist Håvard Bustnes er også uenig i NRKs redigering.

- Jeg har forståelse for at NRK har det redaksjonelle ansvaret, men jeg er uenig i beslutninga. Vi har hatt lang dialog med Ernst & Young, og de har hevdet at de ikke bruker stoppeklokke i det hele tatt. Jeg så at de brukte det en hel dag, så det faller på sin egen urimelighet, sier Bustnes til Dagbladet.

Filmklipper Anders Teigen skriver i et innlegg på Rushprint.no at «endringene bærer preg av å bli gjort symbolsk for å komme Ernst & Young i møte», og at han ikke ønsker å bli kreditert i versjonen som vises på NRK i kveld.

- Mangler ryggrad I sin kronikk trekker Gunnar Iversen også fram eksempler på hvordan han mener NRK «(...) bevisst satser på koselige og ufarlige dokumentarer, og reduserer kraften i de samfunnskritiske filmene.»

Iversen peker blant annet på at NRK har takket nei til dokumentarfilmen «Et lite stykke Norge» av Erling Borgen og «Peak Oil» av Amund Prestegard, og mener alt dette «er et klart tegn på manglende ryggrad».

NRK ønsker foreløpig ikke å kommentere kritikken.  

- Vi tar gjerne en debatt om metodene som blir brukt i dokumentarproduksjon, men vi mener at nå bør fokus først og fremst være på selve saken denne dokumentaren dreier seg om, og ikke teknikken, sier Cathrine Fongen, presseansvarlig i NRK.

- En større debatt - Men Iversen retter også kritikk mot at NRK lar seg påvirke av Ernst & Young, og at dere har avvist flere filmer. Det går vel på sak og ikke teknikk?
 
- Dette er en del av en mye større debatt som vi ikke rekker å gi et godt svar på i dag. Vi ønsker at fokus skal være på saken om dagens helsetjenester i Norge, svarer Fongen.

KLIPPET BORT: Dette nærbildet skal NRK ha fjernet når de i kveld viser dokumentaren «Helsefabrikken». Foto: Faction Film
KLIPPET BORT: Dette nærbildet skal NRK ha fjernet når de i kveld viser dokumentaren «Helsefabrikken». Foto: Faction Film Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer