Her trues Kristopher Schau

- Der og da lurte jeg på om det var forsvarlig, sier produsenten.

(Dagbladet): I kveld er det premiere på det nye programmet til Kristopher Schau, «Folk som slåss», på Max. Schau har reist verden rundt gjennom ni episoder, og oppsøker ulike former for kampsport.

Blir truet I det første programmet er han i Brasil i håp om å se Vale tudo, som er forbudt å arrangere i store deler av Brasil. Navnet er portugisisk og betyr «alt er lov», akkurat som i kampsporten.

Schau møter Jorge Pereira, som har jobbet med sporten i flere år, og er tidligere leder for klubben Rio Heros.

Stadig krever han Schau for penger, og da de er på vei til São Paulo for å se en kamp, har han sagt at han vil ha pengesummen i dollar.

- Vi har vært så tjukke i hodet at vi har lovet å betale disse gutta i dollar. Det er ikke det som er myntenheten her, men de har i alle fall krevd dollar. De skal ha 2800 dollar, som vi ikke har. Det er lørdag, alle vekslesteder er stengt, og der foran sitter Pereira og kampfikseren og må ha pengene - klokka er kvart over to, sier Schau og fortsetter:

- Hvis ikke vi klarer det, har vi sagt at vi kan droppe kampen, men de har sagt at hvis vi ikke klarer det, så kommer vi ikke hjem. Så nå er vi igang med trusler. /.../ Om to timer og et kvarter er det noe som skjer. Enten at noen klapper oss på skuldra og sier «det er gøy å gjøre business med dere, gutter», eller noe jævlig døvt.

Etter å kjørt rundt i byen, må de til slutt ta ut pengesummen i lokal valuta, noe som kampsport-gutta godtar. Etterpå står Schau innenfor porten til et ståltrådkledd hus med flere vakthunder, og viser fram sine skjelvende hender.

- Forsvarlig Kristoffer Reinsfelt Arnesen er executive produsent for «Folk som slåss». Han var ikke med til Brasil, men hadde hyppig telefonkontakt med Schau.

- Det var ikke noe skuespill, de er så redde som det ser ut i programmet. Det er vanskelig å vite hva slags mennesker man støter på, og vi var ganske bekymret, sier Arnesen til Dagbladet.

- Var det forsvarlig?

- I ettertid kan man si at det var forsvarlig fordi det gikk bra, men akkurat der og da lurte jeg på om det var forsvarlig, og måtte gå tusen runder med meg selv. Vi tok en felles beslutning på å gjennomføre det, svarer Arnesen og fortsetter:

- Vi var ordentlig bekymret, for vi har ingen rutine på å skylde dollar til kampsportutøvere i favelaen (slumområde, red.anm.) i Brasil.

- Ekstremt tøff De som kjemper mot hverandre i sporten der alt er lov, er kun ikledd shorts og har bare teip rundt henda. I første episode vises en rå kamp mellom to menn.

- Dette er ekstremt tøff dokumentarserie. Det er sterke bilder og historier som formidles. Serien tar for seg temaet vold, og det er klart man da må være ekstra bevisste hva man viser. Det er nettopp derfor denne serien sendes såpass seint på kvelden, sier prosjektleder for serien i TVNorge, Rasmus Øyen.

Schau og teamet har vært på tolv reiser som er blitt til ni episoder, og kanalen forteller at det blir harde taklinger også i episodene som følger.

- Vi kan love mer trøbbel fremover. Alle disse miljøene er skumle på sitt vis, men det var nok i Brasil vi lærte og forstod at dette var et miljø som er umulig å kontrollere, sier Øyen.

- Skallinger I et intervju til nettsida MMA Norway, som ble publisert i går kveld, forteller Schau at han har vært opptatt av Mixed Martial Arts (MMA) på et hysterisk nivå i 10-12 år, og at han selv trener kampsportene Muay thai og K1 et par ganger i uka.

På spørsmål om hvor hardt det gikk for seg i Rio, svarer han følgende:

- Spenninga lå jo i det som kunne skje, altså skallinger og fotball-spark til hodet på motstandere som ligger nede, men det slapp vi gudskjelov å se. Vi fikk forsøk på begge deler, men fighterne unngikk å bli truffet. I stedet fikk vi en veldig bra, og til tider ganske teknisk MMA-fight mellom to godt matchede motstandere. Opplegget rundt var temmelig krise, men det var først og fremst vår egen (produksjonens) feil, sier Schau til mma-norway.com.

Dagbladets anmelder trillet terningkast fem for programmet. Les anmeldelsen her.