Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her velger ingen å stoppe for beruset og hjelpeløs gutt

- I de verste tilfellene kan man fryse i hjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Programmet «Hvem bryr seg» på TV 2 har så langt i sesongen skapt sterke reaksjoner og stort engasjement blant seerne.

Serien tar nemlig utgangspunkt i en rekke temaer, hvor det blir satt opp ulike scenarioer for å undersøke hvor mye nordmenn egentlig bryr seg. 

- Ranet eller banket opp I denne ukas episode får TV-seerne oppleve en ung og lettkledd skuespiller som framstår svært beruset og hjelpeløs på åpen gate i Trondheim.  

• Se klippet øverst i saken!

- Veldig mange mennesker vaser beruset rundt på vintertid, og er samtidig svært lettkledd. Dette kan føre til at man blir skadet, fryser i hjel, blir ranet eller banket opp. Jenter kan også bli utsatt for seksuelle overfall. Som tidligere episoder gjennom programmet, ser vi også i denne situasjonen at det er langt flere som passerer, enn dem som tar seg tid til å stoppe opp. Igjen kan dette ha naturlige forklaringer, fordi folk ønsker gjerne å normalisere enhver situasjon, sier Klaus Sonstad til Dagbladet.  

- Skrekkscenario Han mener det bør finnes en moral, der man heller spør én gang for mye, enn å ikke spørre i det hele tatt. 

- Det kan utgjøre en stor forskjell. I de verste tilfellene så kan man fryse i hjel. Og det finnes dessverre skrekkscenarioer hvor nettopp det har skjedd, og skjer, sier han. 

Sonstad har selv vært forsøkskanin i serien tidligere. Da lå han «livløs» på bakken, og fikk selv kjenne på ubehaget av hvor mange som gikk rett forbi. 

- Man tenker jo tilbake til tiden man selv var ung og student. Skuespillerne våre er utrolig troverdig, og en blir slått av hvor sårbar en er.

- Står om liv eller død I denne episoden intervjuer også Sonstad innsatsleder i politiet i Trondheim, Roar Selvnes.   

- Hver helg bli politiet oppringt av vitner til eller finner selv overraskende mange overstadige fulle personer i det offentlige rom. Vi har ingen statistikk på hvor mange som faktisk bryr seg om disse personene og griper inn. Men det er viktig for meg å si at jo lengre en person ligger på gaten uten at noe blir gjort dess farlige er det for personen. Det kan stå om liv eller død. Spesielt på denne årstiden når det er minusgrader og kaldt, sier Selvnes i programmet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!