KLOK STØTTE:
Jonas Gahr Støre (Ap)
KLOK STØTTE: Jonas Gahr Støre (Ap) Vis mer

LEDER

Hovedleder: Fradrag for fagforeningskontingent

Her viser forskjellene mellom høyre- og venstresida seg

Den norske modellen bevares i detaljene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Jonas Gahr Støre kommer med en gladnyhet til alle fagforeningsmedlemmer i forbindelse med den årlige LO-konferansen på Gol. Om Arbeiderpartiet vinner makten skal fradraget for fagforeningskontingenten økes fra dagens 3850 kr til 4200 kr. Og det er bare begynnelsen på opptrappingen.

Det er selvfølgelig gledelig for alle som er fagforeningsmedlemmer, men viktigere er det at dette er en helt nødvendig stimulans for et organisert arbeidsliv.

Det er det ikke alle som forstår. Scheel-utvalget foreslo å kutte fradraget fordi den skapte en «asymmetri i skattesystemet» og fordi den også gir «fradrag for rene private utgifter» (s. 280).

Scheel-utvalget har rett i at fradrag ofte er en uting. Det gjør skattesystemet unødvendig komplisert og er en enkel måte for organiserte interesser å få unntak for sine, på bekostning av fellesskapet. Men fradraget for fagforeningskontingenten står i en særstilling.

Den kanskje viktigste institusjonen i norsk samfunnsliv, er den organiserte lønnsdannelsen. Det er denne som sikrer en sammenpresset lønnsstruktur, en bærekraftig lønnsutvikling, en relativt harmonisk konflikthåndtering mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Den er også et press for innovasjon i det norske arbeidslivet og sikrer vår felles interesse for en universell velferdsstat (se pdf).

Men det forutsetter en organisert arbeidsgiver- og arbeidstakerside. Et større fradrag senker kostnaden ved å organisere seg. Det nyter vi alle godt av.

I landene rundt oss har det organiserte arbeidslivet tapt, med den konsekvens at ulikhetene øker og arbeidstakernes andel av profitten synker. Det er problematisk for arbeidstakerne, men det truer også selve samfunnslimet. Manglende reallønnsøkning for den vanlige arbeider de siste tiåra i USA, noe som ga Trump en vei til seier, henger tett sammen med fagforeningenes reduserte makt.

Den rødgrønne regjeringen økte fradraget fra 1800 til 3850 kroner fra 2005 til 2013. Men siden Solberg-regjeringen tiltrådte har fradraget stått på stedet hvil. Siden priser og lønninger har steget, har det reelle fradraget blitt redusert. Her ser vi en klar forskjell mellom venstre- og høyresiden. Mens fradraget for gaver til frivillige organisasjoner er nær doblet, viser Solberg ingen slik sjenerøsitet overfor arbeidstakerne.

Men verre er det at hun ikke tar grep for å styrke fagforeningene, for å sikre at vi har et godt og velfungerende arbeidsliv i møte med utfordringer som arbeidsinnvandring, asylinnvandring og generelle nyliberale tendenser. Det er godt Støre viser vei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer