LEDER

Hovedleder: Fradrag for fagforeningskontingent

Her viser forskjellene mellom høyre- og venstresida seg

Den norske modellen bevares i detaljene.

KLOK STØTTE:
Jonas Gahr Støre (Ap)
KLOK STØTTE: Jonas Gahr Støre (Ap) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Jonas Gahr Støre kommer med en gladnyhet til alle fagforeningsmedlemmer i forbindelse med den årlige LO-konferansen på Gol. Om Arbeiderpartiet vinner makten skal fradraget for fagforeningskontingenten økes fra dagens 3850 kr til 4200 kr. Og det er bare begynnelsen på opptrappingen.

Det er selvfølgelig gledelig for alle som er fagforeningsmedlemmer, men viktigere er det at dette er en helt nødvendig stimulans for et organisert arbeidsliv.

Det er det ikke alle som forstår. Scheel-utvalget foreslo å kutte fradraget fordi den skapte en «asymmetri i skattesystemet» og fordi den også gir «fradrag for rene private utgifter» (s. 280).

Scheel-utvalget har rett i at fradrag ofte er en uting. Det gjør skattesystemet unødvendig komplisert og er en enkel måte for organiserte interesser å få unntak for sine, på bekostning av fellesskapet. Men fradraget for fagforeningskontingenten står i en særstilling.

Den kanskje viktigste institusjonen i norsk samfunnsliv, er den organiserte lønnsdannelsen. Det er denne som sikrer en sammenpresset lønnsstruktur, en bærekraftig lønnsutvikling, en relativt harmonisk konflikthåndtering mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Den er også et press for innovasjon i det norske arbeidslivet og sikrer vår felles interesse for en universell velferdsstat (se pdf).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer