Herbjørg Wassmo planla å drepe sin egen far

Det sier den folkekjære forfatteren i nytt, åpenhjertig intervju.

ÅPENHJERTIG: Uten at det nevnes navn, legges det ikke skjul på at Herbjørg Wassmos nye roman «Disse øyeblikk» baserer seg på hennes eget liv. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ÅPENHJERTIG: Uten at det nevnes navn, legges det ikke skjul på at Herbjørg Wassmos nye roman «Disse øyeblikk» baserer seg på hennes eget liv. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sin nye roman «Disse øyeblikk» skildrer den 70 år gamle forfatteren sitt eget liv, inkludert oppveksten med en far som forgrep seg på henne.

I et intervju med bladet Hjemmet avslører Herborg Wassmo at hun gikk med planer om å ta livet av faren.

- Glad det ikke skjedde - Jeg var et suicidalt barn, fra 11-12-årsalderen gikk jeg med tanker om å ta livet av meg. Bølger, hav og brenninger fascinerte meg, jeg så ikke på sjøen som et dyp, men som en hule det kunne være godt å hvile i. Jeg planla å ta livet av han som skulle være faren min også. Et par ganger var det like ved at det hadde lyktes, men i dag er jeg glad for at det ikke skjedde. Og så er jeg veldig glad for at jeg ikke hoppet i havet, sier Wassmo til Hjemmet.

Forfatteren slo gjennom i 1981, da hun ga ut kritikerprisbelønte «Huset med den blinde glassveranda», den første av flere bøker om incestofferet «Tora».

Først for fire år siden avslørte Wassmo at hun selv ble utsatt for overgrep som barn.

Ble skjelt ut - Jeg så for meg at familien ville gå til grunne dersom jeg fortalte noen om overgrepene. Det kunne jeg ikke leve med. Og jeg var sikker på at jeg ville leve, fortalte Wassmo til Dagbladet den gangen.

Nå sier hun at reaksjonene på åpenheten var sterke og at de har kostet henne mye.

- Mange er nok blitt rystet, men i bare ett tilfelle er jeg blitt direkte skjelt ut. Jeg var forberedt på at det ville komme reaksjoner, og det har kostet. De som står meg nær, mine barn og noen venner, har visst om det lenge. De støtter meg, og det gjør det lettere, sier hun til Hjemmet.

«Disse øyeblikk» er Herbjørg Wassmos 13. roman. Hun debuterte imidlertid med en diktsamling, «Vingeslag», i 1976. «Hudløs himmel» fra 1986, den siste boka om Tora, brakte henne Nordisk Råds litteraturpris.

I 2002 ble «Dinas bok» filmatisert med skuespillere som Maria Bonnevie, Gérard Depardieu og Pernilla August i rollene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer