Herbjørn Sørebø er død

NRK-veteranen Herbjørn Sørebø er død, 69 år gammel. Sørebø døde i formiddag på sykehus etter lang tids sykdom.

Sørebø har arbeidet i NRK siden 1964. Han var sjef for innenrikspolitisk avdeling i fjernsynet fra 1972. I perioden 1988-1990 var han programredaktør i Nyhets- og aktualitetsavdelingen.

Fra 1990 var han programdirektør i fri stilling.

Sørebø har særlig satt spor etter seg som politisk reporter og kommentator. I tillegg til sitt virke i NRK har Sørebø også gitt ut en rekke bøker. Det siste boken «Medieliv» kom ut tidligere denne uken.

Herbjørn Sørebø ble født i Fjaler i Sunnfjord i Sogn og Fjordane, hvor faren var lærer. I hjemmet vanket blant andre forfatter og visedikter Jakob Sande. Det sies at Sande en gang vant kapp-diktet med unge Herbjørn, uten at historien sier noe om hvem som vant.

Både den vestlandske galgenhumoren og poesien tok han med seg videre i livet. Han ble med i Visens venner og skrev dikt.

Typisk Herbjørnsk karakteriserte han sitt eget forfatterskap slik i et avisintervju:

- Jeg får neppe plass i litteraturhistorien for det jeg har prestert hittil. Men jeg har nå i alle fall prestert en linje som huskes av en rekke mennesker «Bønder spelar ikkje tennis».

Allerede da han som gutt skrev i barnebladet «Magne» viste Sørebø at han skulle bli journalist. Og det ble han til gagns. Tidlig fikk han ry på seg som Grand old man i Stortingets presselosje. Hans «myke» grilling av intervjuobjekter dannet en slags skole.

Sørebø var også politisk engasjert med hjerte i partiet Venstre.

Som nyhetsreporter var han perfeksjonist. Saken skulle ha snert og språket skulle sitte. Sørebø var en foregangsmann når det gjaldt bruken av nynorsk i riksmediene. Noe han også ble hedret for i 1987 da han mottok Vinje-prisen for stor journalistisk innsats.

Vinje-prisen blir utdelt av Riksfondet for Nynorsk Presse til minne om Aasmund Olavson Vinje, skaperen av moderne nynorsk journalistikk.

(NTB)

NRK-veteranen Herbjørn Sørebø er død, 69 år gammel. Sørebø døde i formiddag på sykehus etter lang tids sykdom.