Herborg - den største i Haugesund

Herborg Kråkevik blir den største stjernen under Filmfestivalen i Haugesund. Hun er både hovedrolleinnehaver i åpningsfilmen «Det største i verden» og kaster glans over Amanda-showet.

- Jeg gleder meg til å åpne festivalen. Det blir spennende å se filmen med publikum, sier regissør Thomas Robsahm til NTB. Han lover en romantisk film som berører følelsene våre, basert på «Fiskerjenten» av Bjørnstjerne Bjørnson.

- Jeg spår at filmkarrieren kan bli Herborgs største karriere, sier han.

Filmen vises mandag 27. august, etter at statsminister Jens Stoltenberg har åpnet Den 29. norske filmfestivalen. Samme kveld deles det ut tre, nye nordiske filmpriser, forteller festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik. Marilyn Monroe hylles både som en miniatyr i form av nordisk filmpris, og som den store skuespilleren hun var med aner fra Haugesunds-distriktet. I tillegg blir det utstilling og vist en serie av hennes filmer.

Filmrekord

- Vi har et rekordstort antall filmer i år. Til sammen 125 filmer, derav 101 langfilmer, sier programsjef Håkon Skogrand i Den norske Filmfestivalen.

Programmet fokuserer også i år på nordisk og europeisk film, og har som vanlig et stort knippe franske filmer. Skogrand trekker også fram østerrikeren Michael Hanekes filmer «Pianolærerinnen» og «Ukjent kode», med sterke beskrivelser på det å være menneske i Europa i dag.

Skuespilleren Jessica Paré kommer til Haugesund direkte fra filminnspilling i Ungarn. Hun blir kalt Liv Tylers arvtaker, og er aktuell i to filmer fra Canada - «Stardom» og «Fortapt og forelsket».

Erotikk i sommersolen

Avslutningsfilmen blir den norsk-svenske filmatiseringen av Sigurd Hoels «Syndere i sommersol» med Maria Bonnevie i hovedrollen. Filmen får verdenspremiere i Haugesund. Bonnevie, skuespillerne Ola Norell, Recka Hemse og regissør Daniel Alfredson tar turen til Vestlandet.

Før den tid blir det urpremiere på Anette Sjursens kortfilm «Dublin i regn», hvor Gørild Mauseth har hovedrollen.

På gjestelisten finner vi ellers blant andre «Happiness»-regissøren Todd Solondz, komikeren Thomas Giertsen, skuespilleren Amanda Ooms og regissøren Bille August.

Film i kirken

Vår Frelsers kirke, midt i Haugesund sentrum, skal tas i bruk som kinolokale i år. Det er dokumentaren «Portrett av Gud», laget av den danske filmregissøren Jon Bang Carlsen, som skal vises.

- »Portrett av Gud» er en dokumentarisk roadmovie om jakten på den suverent mest etterspurte i samtlige av jordens politikretser, heter det i programmet.

I tillegg blir det New Nordic Films med en rekke helt ferske filmer. Ove Watne sørger igjen for at barn og unges filmbehov ikke blir glemt, og trår til med både New Nordic Children's Films og den 14. Barnefilmfesten.

- I år kommer vi til spesielt å ha filmer for ungdom. Dessuten kommer vi til å vise filmer som kommer til å bli distribuert direkte på video, sier Watne.

Festivalen går av stabelen fra 25. august til 1. september. Dagen før er det som vanlig Amanda-show med utdeling av priser til fjorårets beste prestasjoner på det norske filmlerretet.

FILMDIVA:De siste par årene har Herborg Kråkevik tolket "Julie" i "Romeo og Julie" og Eliza i "My Fair Lady". Nå får hun sin filmdebut med storsatsingen "Det største i verden" som har premiere 31. august. Foto: Lise Åserud / SCANPIX