Herborg blomstrer igjen

BERGEN (Dagbladet): Den tunge tida etter skilsmissen er over, og Herborg Kråkevik (28) er nå tilbake på scenen.

Her snakker hun ut om tida etter samlivsbruddet, hvordan de siste åras suksess har gjort henne til en mer sårbar person og om høstens prosjekter.

Herborg Kråkevik har så langt levd i 28 hektiske år. Nå lager hun en forestilling om den franske artistlegenden Edith Piafs 48 hektiske år.

- Jeg vil lage en hyllest til et kort og hektisk liv, sier Kråkevik til Dagbladet.

For mange framstår Edith Piafs 48 år på jorda som et liv i mørke. Riktignok har vi inntrykk av at den vevre kvinnens liv stundom ble lyst opp, men da ofte godt hjulpet av rusmidler og en endeløs rekke av menn. Men ut fra skyggene strømmet en stemme som med sin blanding av lidenskap og vemod trollbandt oss og millioner av andre mennesker verden over.

Gudbenådet stemme

Herborg Kråkevik har oppsøkt den skyggefulle dalen hvor den store artisten levde. Der inne fant 28-åringen fra Jondal langt mer enn et rusherjet menneske med en gudbenådet stemme. Det er dette hun nå vil formidle gjennom forestillingen «Eg og Edith». «Eg» er Ediths søster, og det er gjennom henne Kråkevik formidler den store artistens hektiske og destruktive, men framfor alt energiske, humoristiske, kraftfulle, kreative og kjærlighetsfylte liv.

Kråkevik insisterer på å lage en «samtids-Piaf», ikke et nostalgisk tilbakeblikk på svunne tiders Paris. Inspirasjon har hun blant annet funnet i filmsuksessen «Moulin Rouge», en spektakulær filmforestilling hvor fortid og nåtid smelter sammen til en egen og magisk verden.

- Når folk går ut av salen, vil jeg at de skal vite at det er viktig å leve mens man kan. Publikum skal ikke sitte igjen med inntrykk av at hun var et offer. Jeg mener det er bedre å leve et intensivt og kort liv, enn å leve sunt og kjedelig til du blir gammel, sier Kråkevik.

- Litt for fornuftig

- Noen vil mene det lyder litt destruktivt?

- Det er så mye fokus på at vi skal leve lenge og fornuftig. Jeg har lenge tenkt på å gjøre noe med Piaf. Hvis jeg skulle gjøre noe, så måtte jeg gjøre noe viktig. Jeg gjør dette som om det var det siste jeg gjorde i livet. Man kan velge å gjøre ting som er godt betalt, men jeg mener man må gjøre noe man brenner for. Selv er jeg nok litt for fornuftig til å leve så vilt som Edith Piaf gjorde.

Tidligere har hun snakket drømmende om alderdommen og alt hun skulle leve ut da. Det gjør hun ikke lenger.

- Hva har skjedd?

- Jeg har jo sett at folk dør. Forhåpentligvis har jeg blitt litt klokere, svarer hun med et nesten sørgmodig smil.

Selv stiger hun nå ut i offentligheten etter å ha tilbrakt lang tid i den private skyggen. I går kveld sto hun på scenen i Grieghallen i Bergen og presenterte blant annet smakebiter fra «Eg og Edith». Søndag opptrer hun, med en innlagt overraskelse, sammen med Trondheimssolistene under Kammermusikkfestivalen i Oslo. 31. oktober går teppet opp for forestillingen i Oslo. Deretter venter tre ukers spilling i Bergen. I november ventes Piaf-plata.

- Plata en bonus

- Det som er deilig er at plata blir en slags bonus til forestillingen. Forhåpentligvis får de som ser forestillingen lyst til å kjøpe musikken. Jeg slipper å tenke på at jeg må selge 200000 plater.

Månedene borte fra rampelyset har hun brukt på mer enn å skrive manus til «Eg og Edith», gå turer i fjellet og drive med kroppsarbeid hjemme i Jondal. Hun har også tenkt igjennom sitt eget korte og hektiske liv.

- I det siste har jeg fått tid til å tenke gjennom hvor godt jeg egentlig har det. Man blir så vant med å bli elsket. Det er så viktig å lære seg å sette pris på det man har, og ikke ta ting som en selvfølge. Det har jeg ofte ikke fått tid til. Jobben har tatt så mye oppmerksomhet. Nå er jeg blitt mye flinkere til å skille mellom når jeg har fri og når jeg jobber.

Hennes artistliv har, som Edith Piafs, også vært kort og hektisk. Og forgylt med suksess. 28-åringen innrømmer at det har gjort henne mer sårbar.

- Forventninger

- Klart at det har gjort noe med meg. Før sa jeg bare «pytt» da gamle skuespillere sa at det ble verre med åra. Men det er slik. Man blir veldig sårbar. Nå sitter folk der med sine voldsomme forventninger. Før var det lettere, da var det ikke så mange som forventet så mye.

Hun vender tilbake til det med å sette pris på det man har.

- Vet du? Noen kommer bort til meg og takker og sier at de er glad i meg. Det gjør meg så stolt. Det er slikt jeg prøver å hente fram når jeg sitter der bak scenen og er pissredd, forteller hun med et smil.

Snakk om selve skilsmissen med Stig Henriksen avviser hun med en trillende latter.

- Sånne ting vil jeg helst ikke snakke om, vet du vel.

- Men du må jo si hvordan du har det nå.

- Jeg har det veldig godt nå. Jeg er veldig glad. Og jeg ser lyst på livet.

TILBAKE PÅ SCENEN: Herborg Kråkevik er tilbake på scenen etter lang tid borte fra rampelyset. - I det siste har jeg fått tid til å tenke gjennom hvor godt jeg egentlig har det. Man blir så vant med å bli elsket, sier hun.