Herborg får hovedrollen

Herborg Kråkevik får hovedrollen i Thomas Robsahms film «Det største i verden». - Dette har alltid vært en drøm for meg, sier hun.

Og det er ikke bare filmstjerneprat, for da Herborg Kråkevik var liten, leste foreldrene høyt for henne fra Bjørnstjerne Bjørnsons «Fiskerjenten», som filmen er basert på.

Historien om Petra, som brøt opp fra fattigdom og fordømmelse på Vestlandet og endte som teaterskuespiller i København, gjorde et sterkt inntrykk på henne.

Likheter

- Har boka inspirert deg også?

- Jeg forstår at noen ser en parallell mellom Petra og meg. Jeg kommer også fra et sted der det ikke var vanlig å si at man ville bli skuespiller. Allerede som barn forsto jeg at det Petra søkte, måtte være «det største i verden». Men ellers er hun nok mer lik mitt image enn meg - og jeg har ikke vært forlovet med tre stykker samtidig, som hun var.

- Hvordan kan unge jenter i dag kjenne seg igjen i henne?

- Hun er en god løgner. Jeg tror også ungjenter som drømmer om et liv på scenen, kan glede seg til denne filmen, sier Kråkevik.

30 millioner

Kråkeviks filmerfaring begrenser seg til én kortfilm og tre replikker i «Jakten på nyresteinen». Men regissør Robsahm og direktør Tom Remlov i Norsk Film AS er overbevist om at hun er den eneste rette for rollen.

- Jeg har alltid drømt om å få filme og har gått og laget film oppi hodet mitt, sier Kråkevik.

  • «Det største i verden» koster 30 millioner, har opptaksstart i september og premiere i oktober 2001.
NERVØS: - Selv om jeg kanskje ser tøff ut, så er jeg livredd, sier Herborg Kråkevik foran sin filmdebut i Thomas Robsams film.