Herborg i studio

Herborg Kråkevik (26) får bistand fra Sør-Afrika på sin nye plate. I går gikk hun i platestudio med det multikulturelle koret UPE, som hun sang med på fangeøya Robben Island i vinter.

Underveis fra Sør-Afrika til korfestival Trondheim stoppet studentkoret i Rainbow Studio på Grünerløkka for å legge kor på Nordahl Griegs «Til ungdommen», et av sporene på Herborgs nye plate.

- Vi sang den sangen sammen under Kirkens Nødhjelps tv-sending på Robben Island. Da visste jeg ikke at koret skulle til Norge. Seinere fikk jeg høre at de også - helt tilfeldig - skal synge i hjembygda mi, Jondalen, en knøttliten flekk på kartet! utbryter Herborg.

- Det må være skjebnen som avgjør at vi skal synge på plata di, ler korleder Jeanine Juneta.

Plate og film

Etter besøket i Sør-Afrika har Herborg fått et sterkt forhold til Nordahl Griegs «Til ungdommen».

- Det er min største oppdagelse siste året. Grieg kjempet med sin pasifisme da han skrev diktet. Han skjønte at han måtte kaste seg inn i kampen mot nazismen. Kormedlemmene, som har levd med apartheidregimet, kjenner seg igjen i teksten.

Herborg får en travel høst, med både plateslipp og hovedrolle i Thomas Robsahms «Det største i verden». Filminnspillingen begynner i september, plata kommer i månedsskiftet oktober/november. Plata blir den første siden «Herborgs verden» i 1998. Denne gangen har hun plukket sine personlige favoritter fra den norske sangbokskatten. Sangene er arrangert på nytt for strykere og innspilt med Trondheim Solistene.

Hipp og kul

- «Til ungdommen», «Den fyrste song» og «Eg veit meg eit land» er sentrale. Jeg vil minne folk om en sangarv som holder på å bli glemt. Kanskje høres det pompøst ut, men jeg føler det nesten som en plikt å få disse sangene ut på cd.

- Du er ikke redd for at kritikerne skal synes du er gammeldags?

- Det synes de sikkert, men det er jeg ikke redd for. Og jeg er jo inspirert av moderne uttrykk. I det siste har jeg til og med hørt på trip hop! Det kunne vært morsomt å gjøre en hipp og kul popplate. Men jeg vil gjøre det jeg er best til. Heldigvis får jeg lov til det av plateselskapet. De har skjønt at hvis de skal de få det beste ut av meg, lønner det seg ikke å styre for mye.

Universitetskoret fra Port Elizabeth, et av få kor i Sør-Afrika med både hvite og svarte medlemmer, synger i Trondheim, Jondalen og Øystre Slidre.

FARGERIKT:: - Første gang jeg sang med koret følte jeg meg som en amatørsanger, ler Herborg Kråkevik. Det sørafrikanske koret UPE har kommet til Grünerløkka for å spille inn plate med henne.