FØRST UT: Herborg Kråkevik relanserte det tradisjonsrike juleheftet «Juleroser» i fjor, med stor suksess. I år har hun fått flere nye konkurrenter. Foto: NINA HANSEN
FØRST UT: Herborg Kråkevik relanserte det tradisjonsrike juleheftet «Juleroser» i fjor, med stor suksess. I år har hun fått flere nye konkurrenter. Foto: NINA HANSENVis mer

Herborg Kråkevik brukte opp kruttet i fjor, men «Juleroser» har fått lesverdige konkurrenter

Vi anmelder fire litterære julehefter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Da Herbjørg Kråkevik i fjor fikk ideen til å revitalisere juleheftet «Juleroser» (1881–1944), kunne ingen spådd den overveldende suksessen. Det ble solgt i 40000 eksemplarer, og fikk terningkast seks her i Dagbladet. Suksessen følges naturlig nok opp i år, men har ikke overraskende fått konkurranse. Gyldendal kommer med «Julefortellinger», eller julenevroser, som var heftets arbeidstittel.

Juleroser

Herbjørg Kråkevik (red.)

Samlaget / Egmont

Mens Egmont slår til med både «Julekrim» og «Hellig jul». For de av leserne som er ute etter god gammeldags julestemning, vil jeg holdt en knapp på nettopp «Hellig jul».

Det er aldri lett å følge opp en suksess. «Juleroser» brukte i fjor opp mange store navn som Karl Ove Knausgård, Vigdis Hjorth, Jon Fosse og Agnes Ravatn. Fallhøyden blir ikke mindre av at heftet lover en stor kunstopplevelse fra vår tids «store kunstnarar og tenkjarar». Med bidragsytere som Anne B. Ragde, Tommy Sørbø, Vetle Lid Larsen og Dronning Sonja, vil jeg tro spesielt dronningen ikke føler seg bekvem med en så pretensiøs presentasjon. Hun virker ytterst beskjeden når hun forteller om sitt virke som billedkunstner.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn