Herborg mot Hagen

DRAMMEN (Dagbladet): Herborg Kråkevik avsluttet konserten i går med å advare mot Fremskrittspartiet.

Hun sa det er skremmende at en firedel av befolkningen stemmer på et parti som ikke vil ha kultur og folkeopplysning.

Uten å nevne partiet ved navn viste hun sin avsky mot Fremskrittspartiet. Med Nordahl Griegs «Til ungdommen» fikk hun sagt akkurat det hun ønsket til et av Norges største partier. Slik kan den gamle dikters ord «Kringsatt av fiender, gå inn i din tid / Under en blodig storm, vi deg til strid» brukes mot ignoranse og kulturfiendtlighet.

Samarbeid

Hennes hovedbudskap i går var ikke politisk, men musikalsk. Med de samme musikerne som var med på «Kråkeviks songbok», som ble fjorårets store suksess med 200 000 solgte eksemplarer, har hun lagt ut på en turné som i tre etapper strekker seg mot høsten.

!-- krakeviksak.jpg --> Og det er like mye pianist Helge Lilletvedts og TrondheimSolistenes fortjeneste som Kråkeviks at konserten ble så bra.

Forestillingen åpnet med kakofonisk støy av mobiltelefoner, sirener, trafikk og tv-sus - slik vår virkelighet må fortone seg i komprimert versjon. Brått stoppet det, og motsatsen til dette trådte fram i rampelyset: Herborg Kråkevik.

Glad i sauer

Hun er et folkeeventyr, et stykke Norge uten pålesset nasjonalpatos. Norge overbefolkes ikke akkurat av scenedronninger, og mens Wenche Foss brukte et artistliv på å bli diva, holdt det med to forestillinger på Den Nationale Scene for Herborg.

Det er ikke bare skjønnhet hun stråler, men artistisk kraft. Som sanger er hun briljant, med klar diksjon. Budskapet bærer hun fram uanstrengt og sikkert.

Hun småpratet og fortalte om hvor glad hun er i sauer og andre klovdyr - selv om det for tida ikke akkurat er så landbrukspolitisk korrekt. En eldre distingvert herre ble budt opp til vals på scenen.

TrondheimSolistene fylte teatret med vibrerende og dirrende strykerkraft. Under ledelse av Bjarne Fiskum fikk vi høre et dynamisk og virtuost ensemble.

SANGARVEN: Konsertutgaven av Herborg Kråkeviks plate «Kråkeviks songbok» er vakker, og tar utgangspunkt i platas utvalgte sanger fra en fellesnorsk sangarv. Men hun glefset også mot Carl I. Hagens parti.