Herborgs nye verden

Herborg Kråkevik (bildet) går fra suksess til suksess. Med CDen og intimkabareten «Herborgs verden» byr hun på skatter fra sitt musikalske smykkeskrin.

Vestlandsjenta lanserer sitt soloalbum neste uke, og 12. mars blir det kabaretpremiere på Scene West Victoria på Karl Johan. Denne vinteren har Herborg base i et lite krypinn i Oslo sammen med hunden Passopp. Herfra har hun funnet frem til kjente og kjære sanger fra pikerommet hjemme i Jondal.

- Helt fra jeg var liten, har jeg hatt en spilledåse der jeg har gjemt sanger og tekster. Plata og forestillingen er en oppsummering av alt jeg har gjort musikalsk gjennom årene, forteller hun.

Denne gangen samarbeider hun ikke med sin mangeårige musikalske partner Kenneth Sivertsen.

Gammeldags

«Herborgs verden» er en original blanding av barnesanger, romantiske låter, musikaler, lirekasser, tangotrekkspill, fioliner, harper og trøorgel. Herborg har plassert seg i en helt egen sjanger, hinsides båser som pop og viser.

- Jeg er gammeldags, liker ikke Oasis og sånne trendy greier. Men Edith Piaf og Vera Lynn har jeg alltid hørt på. Likevel ville jeg at plata skulle ha et moderne lydbilde, for det er ingen vits i å gjøre låtene nøyaktig som på 1920-tallet.

Kjetil Bjerkestrand har produsert albumet med komposisjoner som spenner fra Eric Satie til Kenneth Sivertsen og Göran Fristorp. Herborg har for første gang skrevet tekster selv. Halvpartene av tekstene er hennes, ellers har hun lånt ord av bl.a. Edvard Hoem og Andre Bjerke. To låter bygger på Herborgs julefavoritt, TV-filmen «Tre nøtter for Askepott».

- Dessuten måtte Eliza fra «My Fair Lady» med, både på albumet og i forestillingen. I perioder har jeg vært mer Eliza enn meg selv, smiler Herborg.

Suksessen fra debuten på Den Nationale Scene har gitt mersmak. Neste år blir det en ny hovedrolle for Herborg i en musikaloppsetning i Oslo - men prosjektet er foreløpig strengt hemmelig.

På egne ben

- Du har sagt at det kan være bittersøtt å gi slipp på tryggheten og stille seg åpen for det ukjente. Er dette en slik periode i livet ditt?

- Ja, på mange måter er det det. Jeg har opplevd mye sterkt de siste årene, blant annet ved å få en voldsom suksess. Det skal man lære å takle - og så skal man tørre å kaste seg ut i det usikre igjen. Tidligere har jeg alltid hatt andre rundt meg på scenen, med «Haugtussa», Kenneth Sivertsen og hele ensemblet i «My Fair Lady». Nå har jeg bare meg selv.

Herborg har dedisert sitt nye album til hunden Passopp og Kenneth. Paret er fortsatt venner, men de har en avtale om å ikke kommentere forholdet.

- Jeg kunne aldri laget denne platen uten alt jeg har lært av Kenneth. Det er jeg ikke redd for å si, understreker hun.

- Blir det en gjesteopptreden av Kenneth på forestillingen?

- Nei, dette blir en ren soloforestilling med fire musikere under ledelse av Kjetil Bjerkestrand.

«Some day my prince will come» synger Herborg på albumet, men hun vil ikke røpe om det er noen ny mann i livet hennes.

- Den eneste mannen i livet mitt nå er Passopp, ler hun.

Tar toget

- Jeg stortrives i Oslo. Her er det flere jobbmuligheter, og jeg har mange venner og kjente. Men jeg pendler fortsatt ofte til Bergen, sier hun.

På grunn av hjertebarnet Passopp, er Herborg er blitt en av NSBs beste kunder. Hun har nemlig ikke hjerte til å sende hunden som flyfrakt.

- Egentlig er det deilig. Togturen til Bergen er som en sju timers ferie. Jeg har det så travelt ellers, og på toget får jeg arbeidsro. Mobiltelefonen virker heldigvis nesten ikke på fjellet, sier hun.

Togturene virker dessuten som plaster på Herborgs verkende miljø-samvittighet. Artisten er innbitt miljøforkjemper, men i flere år var hun nødt til å å reise med både fly og sjøfly for å holde timeplanen. Sjøfly var Kenneths store svakhet, mens Herborg syntes det var flaut å komme hjem til Jondal som en slags stjerne.

Etter kritikerrosen og suksessene de siste årene, kan det bli vanskelig for henne å reise fra stjernestatusen. Selv med NSB.

SKJULT VERDEN: Herborg Kråkevik pakker opp musikalske minner fra barndommen på sitt nye soloalbum «Herborgs Verden».