Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Herborgs perfekte verden

BERGEN (Dagbladet): Herborg Kråkevik elsker 1800-tallets eksteriør i filmen «Det største i verden». - Jeg så Herborg for meg da jeg leste manus, og kan ikke tenke meg noen som passer bedre, sier regissør Thomas Robsahm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed ble kabaret- og teatersuksessen Herborg Kråkevik kastet inn i hovedrollen i sin aller første film. I går var settet på Bryggen i Bergen med 100 statister, tørrfisk og hester.

- Det er egentlig skikkelig skummelt, men filmen kunne ikke passet meg bedre, sier Herborg om Norsk Films storsatsing «Det største i verden».

For alt ser ut til å stemme. Hun får boltre seg i 1800-talls eksteriør, som hun elsker, hun får snakke sin egen dialekt og på toppen av alt er filmen basert på «Fiskerjenten» av Bjørnstjerne Bjørnson, en forfatter Herborg har et nært forhold til.

Hardt press

- Jeg var faktisk borte og snakket litt med Bjørnson-statuen her i Bergen i går. Det er mange som har sagt til meg at jeg må gjøre Petra, men at det skulle bli på film er helt fantastisk, smiler «Jondalshuldra».

«Det største i verden» handler om Petra, som er på flukt fra hjemstedet sitt. Hun havner på en prestegård, der hun blir en nær venn av Signe. Men etter hvert viser det seg at Petra og Signe elsker samme mann.

Hun legger likevel ikke skjul på at hovedrollen legger et hardt press på en fersk filmskuespiller.

- Jeg våkner og er nervøs hver morgen. Siden jeg spiller i nesten alle scenene, avhenger mye av meg. Spiller jeg godt, blir det en bra film, spiller jeg dårlig, blir filmen dårlig. Heldigvis er Thomas utrolig flink. Han har lært meg enormt mye på veldig kort tid, sier Herborg.

Ingen risk

Men regissør Thomas Robsahm tror ikke at han tar noen sjanse ved å la Herborg spille hovedrollen.

- Herborg har en evne til å leve seg inn i rollen som er helt unik. Samtidig deler Petra og Herborg en voldsom livsglede. Det viktigste var å gi Herborg trygghet før vi begynte med opptakene, sier Robsahm.

FERSK PÅ FILM: Herborg Kråkevik debuterer på film, men storkoser seg i hovedrollen som Petra i «Det største i verden». I går var det innspilling på Bryggen i Bergen med 100 statister.
NERVØS DEBUTANT: Regissør Thomas Robsahm valgte urutinerte Herborg Kråkevik til hovedrollen. - Heldigvis er Thomas utrolig flink. Han har lært meg enormt mye på veldig kort tid, sier Herborg.