POIROT: Agatha Christies mesterdetektiv Poirot kommer tilbake igjen i miniserien «The ABC Murders». Se den blodige traileren her! Video: Prime Video Vis mer Vis mer

«The ABC Murders»

Hercule Poirot mangler både bart og aksent i ny miniserie. Fansen raser

Mener John Malkovichs rollefigur i nye «The ABC Murders» ødelegger den kjente og kjære Agatha Christie-karakteren.

Agatha Christies mesterdetektiv Hercule Poirot er opp gjennom åra blitt portrettert en rekke ganger.

En fellesnevner har likevel alltid vært den karakteristiske barten og den distinkte aksenten. Det er nå blitt forandret, og dermed raser krim-tilhengerne.

John Malkovich har hovedrollen som mesterdetektiven Hercule Poirot i den nye BBC-miniserien «The ABC Murders», og høster nå kritikk for måten rollefiguren blir framstilt.

Uten snurrebart

Den nye Hercule Poirot har nemlig verken den ikoniske snurrebarten eller belgisk aksent. I «The ABC Murders» har nemlig den særegne detektiven i stedet fått britisk aksent og fippskjegg.

Miniserien kommer dessuten til å portrettere detektiven som en mann som er både emosjonelt og fysisk såret etter første verdenskrig.

I tillegg skal visstnok også Poirots seksualitet være et tema, ifølge The Telegraph.

Alt handler om barten

Etter at de første episodene er vist i England, har både fans og kulturkommentatorer tatt til tastaturet for å vise sin misnøye med framstillingen av Poirot i den nye serien.

Flere hevder at barten og aksenten er helt essensielle karaktertrekk hos den ikoniske Agatha Christie-figuren.

- Slutt å presentere Poirot feil, skriver blant annet Rhik Samadder med store bokstaver i en kommentar publisert i The Guardian. Han fortsetter med å hevde at alt handler om barten.

- Den lille, voksede og stilfulle utsmykningen uttrykker den belgiske detektivens kjedelighet. Gjør en innsats, folkens, skriver han videre som en oppfordring til serieskaperne.

Han angriper også fippskjegget som Poirot har fått i stedet for den karakteristiske barten:

-Hva er dette, «Breaking Bad»?

- For mørk

Det er ikke bare barten og aksenten som får det glatte lag hos fansen. Også selve serien har fått kritikk på Twitter. Blant annet skriver en:

- Det var så dårlig at foreldrene mine nettopp har startet et heftig forsvar av den «ekte Agatha Christie» og den «ekte Hercule Poirot».

Serien får også kritikk av flere for å være «for mørk».

- Jeg har fulgt med «The ABC Murders» så lenge jeg kan, men dette er bare sludder. Jeg forstår behovet for å oppdatere ting, men Agatha Christie var ikke noir-forfatter. Det var en letthet, en lekenhet, en sans for humor selv i de mørkeste historiene. Dette er bare mørkt, miserabelt og kjedelig, skriver en av dem som påpeker dette.

- Kjent og kjær karakter

Kontroversen har heller ikke gått skuespiller John Malkovich hus forbi. I et intervju med Radio Times snakker han om den nye framstillingen av Poirot, og hvordan den er blitt mottatt.

- Dette er åpenbart en veldig kjent og kjær karakter, og det kan ha vært en del bekymringer om at vi ikke har æret det. Poirot- og Christie-fans hater kanskje alt dette. Jeg aner ikke, sier Malkovich.

Skuespilleren avslører også at manuset kommer til å kaste lys over Poirots forhistorie på en måte som kanskje vil overraske publikum.

Blant annet kommer en av politimennene til å kommentere det faktum at Poirot er kjent for ikke å være særlig glad i kvinner. Videre forsvarer han bruken av den fornemme britiske aksenten:

- I vår versjon har Poirot bodd i England i over 20 år, og har gjort en langvarig innsats for å ikke framstå som en utlending, og for å snakke engelsk som en engelskmann, sier skuespilleren.