I OSLO I KVELD: Louis CK er en komikernes komiker som når ut til alle, skriver artikkelforfatteren. Foto: Stella Pictures
I OSLO I KVELD: Louis CK er en komikernes komiker som når ut til alle, skriver artikkelforfatteren. Foto: Stella PicturesVis mer

Herfra til ærligheten

Skal du se Louis CK i Oslo Spektrum, bør du være forberedt på vitser om religion, holocaust, pedofili, seksuell udugelighet og runking. Mye runking.

For å være ærlig. Så synes jeg den amerikanske stand up komikeren Louis CK var «helt ålreit» da komikervenn Henrik Thodesen og jeg så han på Edinburgh Fringe festivalen i 2008. Jeg syntes han var stødig, men kjedelig. For å være ærlig - jeg hadde ikke peiling på hva jeg snakket om.

Det beste med Louis CK er at man virkelig kan føle hatet, irritasjonen og desperasjonen i tekstene og leveringen hans på scenen. Det virker så ekte. Fordi det er det. Louis CK, eller Szekely som er hans egentlige etternavn, startet med stand up i Boston for nesten 30 år siden. Tidlige opptak viser at han hadde sans for det absurde, men det skulle ta mange år før han ble virkelig morsom. Først da stand up legenden George Carlin fikk Louis på sporet av å snakke om familien, samfunnet og sine egne perversjoner, ble det fart på karrieren. Og skal du se Louis CK i Oslo Spektrum, bør du være forberedt på vitser om religion, holocaust, pedofili, seksuell udugelighet og runking. Mye runking. På papiret kan det virke plumpt, men heldigvis blir det ustyrtelig morsomt. Han blir beskrevet som «The nicest guy in massively offensive comedy».

ARTIKKELFORFATTER:  Martin Beyer-Olsen, komiker. Foto: Kim Erlandsen / NRK
ARTIKKELFORFATTER: Martin Beyer-Olsen, komiker. Foto: Kim Erlandsen / NRK Vis mer

Med sin ærlige stil føyer Louis CK seg inn i rekken av stand up giganter som Lenny Bruce, Richard Pryor, George Carlin og Doug Stanhope.

Louis CK er meget produktiv. Han skriver ett nytt stand up show i året, turnerer, spiller det inn og kaster tekstene året etter. Hans siste Stand-up show: «Live at The Beacon Theatre», distribuerte han selv gjennom nettsida sin og tok usle fem dollar for det. Ved å kutte alle mellomledd, gjorde han sin stand up billig og lettere tilgjengelig for folket. DIY-spiriten hans har skapt ringvirkninger i hele stand up bransjen, og har vært med på å endre hvordan stand up selges i dag.

For han er ikke kapitalist. I hvert fall ikke i den klassiske amerikanske «get rich or die trying»-forstanden. Han ønsker full kreativ kontroll på prosjektene sine. Han tjente 1,1 millioner dollar på «Live at The Beacon Theatre». $250.000 gikk til produksjonskostnader. Han ga $250.000 i bonuser til de som laget dvd-en, $280.000 til veldedighet og tok $220.000 selv (for å kjøpe en ekstra penis til å plassere et helt annet sted på kroppen, som han selv sa). I TV-serien hans «Louie» som er i gang med sin 4. sesong, skriver han, regisserer og spiller hovedrollen selv.

I kveld fyller han Oslo Spektrum. Sikkert bare iført olabukser og svart t-skjorte. Louis CK er en komikernes komiker som når ut til alle. Han får selv de mest kredible komikere til å oppføre seg som de mest folkelige publikummerne. Man kjenner seg igjen i Louis’ tekster. Han får oss til å innse at vi alle er ganske dårlige, ekle og egoistiske mennesker. Det er mange som kan fortelle deg det, men han gjør det morsomst.

Følg oss på Twitter