Herfra til evigheten

Mari Boine er en forunderlig artist. Hun vandrer gjennom vårt moderne mylder av karrierejag og forfengelighet med en verdighet og integritet som aldri svikter. Enten hun åpner Hitawards, synger i kongelige bryllup eller sitter i en lavvo framfører hun sine sanger med den samme melodiøse og vokale verdigheten.

Boine bretter ut sitt musikalske univers akkompagnert av et rytme/bass-drevet komp, med Kenneth Ekornes på slagverk og Svein Schultz på bass. Ellers: Roger Ludviksen på gitar, Richard Thomas på sax, Carlos Z. Quispe på fløyte, produsent Bugge Wesseltoft med synth og programmering, dessuten Jan Garbarek på åpningslåta med tenorsax. På et par låter synger hun på engelsk (for første gang?) uten at det forstyrrer. Forhåpentligvis kan det bidra til å åpne nye dører ute i den vide verden.

Om man kaller dette folkemusikk, jazz eller f.eks. chill out, blir revnende likegyldig. Boines musikk springer ut av dype kilder, som blander seg flytende og fruktbart inn i vår tids rytmikk og lydbilde. Hun kunne sunget sine sanger for tusen år siden eller tusen år fram i tid og beholdt den samme dybden og klangen. Eller for å si det på en annen måte: Det er som om Mari Boine med sin stemme avdekker en aldri så liten flik av evigheten.