Herjer med Ibsen på film

Når manusforfatter Nicolaj Frobenius og regissør Erik Skjoldbjærg lager film av Henrik Ibsens «En folkefiende», havner hovedpersonen på TV med eget program.

Mandag fikk filmen økonomisk støtte fra Norsk filmfond, og regissør Skjoldbjærg går i opptak 10. mai et sted på Vestlandet.

- Når man skal gjøre film av dette, må man være litt respektløs. Først rive ned for så å bygge opp. Jeg tror ikke Ibsen ville likt at vi behandlet dette med altfor stor respekt heller, sier manusforfatter Frobenius.

I går satt han og Skjoldbjærg og finpusset på manuset i Filmparken på Jar utenfor Oslo.

Ernæringsfysiolog

Når Skjoldbjærg nå gjør film av Ibsens stykke fra 1882, blir legen Dr. Stockmann gjort om til en ernæringsfysiolog med eget TV-program. Stockmann skal spilles av Jørgen Langhelle - blant annet kjent fra filmen «Ulvesommer».

Dr. Stockmann har i filmen fått sitt eget TV-program.

- Dr. Stockmann dukker opp i beste sendetid som en slags blanding av Fedon Lindberg og Michael Moore, sier manusforfatter Frobenius.

Dermed er løpet lagt for en slags politisk film - uavhengig av partier - men likevel som en skarp kommentar til underholdningssamfunnet, som ernæringsfysiologen får imot seg.

Den originale Dr. Stockmann er fra Ibsen kjent som mannen som kjemper en innbitt kamp mot «den kompakte majoritet» for å overbevise dem om at byens badeanstalt er forurenset. Stykket ender med den berømte setningen fra Stockmann:

«Saken er den, ser I, at den sterkeste mann i verden, det er han som står mest alene.»

Skittent vann

Også i denne versjonen av «En folkefiende» handler det om forurenset vann. Men denne gangen om kildevann på flaske fra en lokal kilde på Vestlandet. Ernæringsfysiolog Stockmann hevder at kilden er skitten, men møter motbør.

- Tematikken dreier rundt opprøreren som type og hvor sterkt en idealist står i dagens samfunn. Den handler om opprørets kår i underholdningssamfunnet. Ethvert samfunn har et forhold til opprør. Vi spør oss hva en opprører er, og om det i det hele tatt er plass til opprøreren, sier Skjoldbjærg.

For den som tror at Frobenius og Skjoldbjærg fritt stjeler Ibsens stykke, kan det være greit å merke seg at også Ibsen kanskje var inspirert av en person fra virkeligheten.

Sammen igjen

I en artikkel i Tidsskrift for Lægeforeningen i desember 2003, skriver Magne Nylenna om dr. John Snow som regnes for en av samfunnsmedisinens store helter. Snow var særlig kjent for sin håndtering av koleraepidemier i London på midten av 1800-tallet og fikk fjernet håndtaket på en vannpumpe i Broad Street i 1854 og derved hindret bruken av smittefarlig drikkevann. Nylenna sammenlikner Dr. Stockmann med dr. Snow og finner flere likhetstrekk.

Det er ikke første gang Frobenius og Skjoldbjærg jobber sammen. I 1997 samarbeidet de så godt om «Insomnia», at en produsent i Hollywood kjøpte opp rettighetene til å lage en remake med selveste Al Pacino i hovedrollen. Men Frobenius og Skjoldbjærg ble ikke rike av den grunn.

- Alle spør om det. Vi forhandlet ikke noen avtaler, så sånn er den saken, sier Skjoldbjærg.

Skjoldbjærgs forrige film var Hollywood-produksjonen «Prozac Nation».

«En folkefiende» har planlagt premiere under filmfestivalen i Tromsø i januar neste år.

SAMMEN IGJEN: I 1997 laget Nikolaj Frobenius og regissør Erik Skjoldbjærg «Insomnia» sammen, i mai starter opptakene av «En folkefiende» med Jørgen Langhelle i hovedrollen.