Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Herjer med kongehuset

Kongehuset får hard medfart i ei ny tegneseriebok som utgis til høsten. Schibsted står bak utgivelsen, og Slottet er ikke informert.

I tegneserien «Blått blod», som er laget av tegneserieduoen Ola A. Hegdal og Tore Strand Olsen, er kongehuset i oppløsning:

Etter at Fredrik Skavlan har vist den meget omtalte Mette-Marit-videoen, vil kronprins Haakon ikke lenger være konge. Han tar navnet «Johnny» og bosetter seg i rekkehus på Stovner i Oslo sammen med Mette-Marit.

Hegdal sier at de ble kontaktet av Schibsted forlag for å lage tegneserieboka.

- Egentlig er vi en slags leiesoldater for Schibsted. Vi ble bedt om å lage ei bok om kongefamilien etter monarkiets fall. Det var oppgaven, og vi har tatt det ganske langt - for å si det forsiktig, sier Hegdal.

«Royality-stjerner»

De andre medlemmene i kongehuset sliter også med sitt etter monarkiets fall i 2025: Märtha livnærer seg med sitt eget tv-show, mens kong Harald og dronning Sonja er stjerner i «Royality tv».

Ari har fått skrivesperre under arbeidet med sin andre bok, og bruker heller tida på å formulere takketaler for Nobelprisen og Nordisk Råds litteraturpris.

AS Norge har også gått i stå. Etter monarkiets fall går regjeringen av. «Tv-juntaen», med blant andre Dorthe Skappel, Arve Juritzen og Jon Gelius, tar over. De bestemmer at seertallene skal være eneste kriterium for hvem som skal styre landet i ei uke om gangen.

... Märtha og Ari forteller bare eventyr, og Mette-Marit betror sine ungdomssynder hos Robo-Stålsett. Nederst Harald og Sonja i diskusjon om klesvalget før 17. mai.
... Märtha og Ari forteller bare eventyr, og Mette-Marit betror sine ungdomssynder hos Robo-Stålsett. Nederst Harald og Sonja i diskusjon om klesvalget før 17. mai. Vis mer

Kan støte kongehuset

- Det er klart at boka kan støte både kongefamilien og leserne. Men jeg verken tror eller håper det. Vi vil helst være snille, sier Hegdal.

- Hva er din holdning til monarkiet?

- Vi synes monarkiet er helt ok. Sjøl om vi herjer med kongehuset, så er dette ikke et kampskrift for republikk. Monarkiet er ikke perfekt, men tross alt bedre enn alternativene.

Hegdal sier at «Blått blod» er et slags omvendt eventyr.

- I stedet for å fortelle historien om at en vanlig fyr blir konge, så handler tegneserien om en prins som ikke har lyst til å bli konge - men heller en vanlig fyr. Når han blir en «Johnny» fra Stovner, oppdager han at livet er forbasket kjedelig. Så vil han bli konge likevel. Derfor reiser han tilbake i tid ved hjelp av en tidsmaskin, for å overtale den yngre utgaven av seg sjøl til å bli konge.

- Hvordan er Haakon som «Johnny» fra Stovner?

- «Johnny» er blitt eldre og har lagt seg ut litt. Han har fått bilring, større hake og har anskaffet seg hestehale. Hans jobb er å reklamere for «Kong Haakon»-konfekt på tv. Han tjener ikke så bra.

Slottet ikke informert

Forlagsredaktør Kjersti Herland Johnsen sier at hun ikke har informert Slottet om utgivelsen - ut over at «Blått blod» står oppført i forlagets katalog over høstens nye bokutgivelser. Ideen til boka er hentet fra England. Sue Townsend hadde på slutten av 1990-tallet stor suksess med satiren «The Queen And I».

- «Blått blod» er ikke en autorisert biografi, for å si det sånn. Egentlig er Haakon helten, han redder til slutt monarkiet. Boka inneholder ikke ondsinnet humor rettet mot kongehuset.

- Jeg regner med at kongehuset ser på dette som «positivt krydder» i hverdagen, sier Herland Johnsen.

Slottets informasjonssjef Wenche Rasch sier at kongehuset ikke visste om utgivelsen. Hun vil ikke vil kommentere «Blått blod».

- Vi har ikke sett tegneserieboka, sier Rasch.

Tegneseriekompisene ga i 2001 ut Arne Næss-biografien «Jeg, Arne Næss» i tegneserieform på Kagge Forlag. Den ble kåret som beste tegneserie for barn og unge av Kulturdepartementet.

TVILER: Kongehuset står for fall i Ola A. Hegdal og Tore Strand Olsens tegneseriebok «Blått blod», som kommer til høsten. Haakon tviler på om han vil være konge... (se nederst på sida)
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media