Herjet av lys

«Insomnia» er latin for «søvnløshet», og tilstanden spiller en vesentlig rolle i denne thrilleren som foregår noen sommerdøgn i og rundt en by i Nord-Norge. Litt av en svenneprøve langfilmdebuterende regissør Erik Skjoldbjærg leverer i thrillerfaget!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi noterer et nytt sterkt bidrag til det som kan bli en god norsk filmårgang. Nicolaj Frobenius har skrevet originalmanuset og både dette og regiinssatsen er uvanlig sjanger-sikker og målbevisst. Det starter med at det lokale politi ber om assistanse fra Kripos, som sender nordover de to erfarne etterforskerne Vik (Sverre Anker Ousdal) og Engström (Stellan Skarsgård) for å finne ut av drapet på en 17-årig skolejente. Gjerningsmannen har gjort seg flid med å slette spor og den dreptes klassekamerater er ikke overvettes meddelsomme. Engström vantrives med oppdraget, men det skal bli verre, for under jakten i skodda på en mistenkelig person, skjer enda et tragisk dødsfall.

Sammenbrudd

Omstendighetene rundt dette bør ikke røpes. Fra nå av er politimannen Engström sentralfiguren i dramaet. Samtidig som etterforskningen av de to dødsfallene forgreiner seg, blir vi vitne til et psykisk og etisk sammenbrudd hos den ellers så fattede politimannen, som begynner å foreta seg mildt sagt ureglementerte ting bak sin myndig-arrogante fasade. Filmen legger tidlig ut et lite signal fra hans fortid. Men en annen, påtrengende faktor er - både snedig og logisk - hans underskudd på søvn: På hotellet prøver den tilreisende med ringe hell å stenge ute det intense, melkehvite nordnorske nattlyset sammen med måkeskrikene. Ypperlig får regissør Skjoldbjærg og Stellan Skarsgård fram den smått hallusinatoriske tilstand som melder seg hos etterforskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer