Herlig sjokkskadd Zellweger

Ingenting biter på en SÅPEOPERA-ELSKER i posttraumatisk sjokk, viser Renée Zellweger.

Hun spiller naive, godhjertede Betty i Neil LaButes tredje film, og hun passer utmerket til rollen. Zellweger ser like uskyldig ut som Betty er, hun leverer en liketil, helhjertet rolletolkning i en komedie med nok skarpe kanter til å engasjere utover det jevne.

Ektemannen Del er ikke annet enn et svin, så Bettys store glede i livet er TV-såpa «A Reason to Love». Der svinger doktor David Ravell (Greg Kinnear) skalpellen. Traumet inntreffer når Betty blir øyenvitne til at Del regelrett skalperes av to leiemordere (Morgan Freeman/Chris Rock). Hellig overbevist om at hun er sykepleier og en gang var forlovet med den for henne høyst virkelige TV-legen, legger hun i vei til Los Angeles for å finne sin elskede - med drapsmennene hakk i hæl.

Komikk

Neil LaBute, som i sine to tidligere filmer har sett på moderne mellommenneskelige forhold med kynisk blikk, har fått et fiffig manus han har visst å utnytte i en film med dypere undertoner enn det kan se ut til ved første øyekast. Hans sans for kynisme er i behold i enkelte voldsscener, men i tillegg til treffende absurd komikk viser han også gode karaktertegninger. Betty er i fantasiens vold, men det er også Freemans leiemorder Charlie, som forelsker seg i denne kvinnen han jakter på. Hun blir godheten som kunne frelst ham, til stor fortvilelse for kollegaen. En tosidig rolle Freeman håndterer meget klokt.

Fantasiens kraft

Og mens LaBute raljerer over såpeserier, raljerer han ikke over alle som ser dem. Når Betty finner sin helt, snakker hun til ham i manusform, mens «legen» ikke kan tro annet enn at hun er et beregnende frø ute etter berømmelse. Det er en vittig og fin scene mellom Zellweger og Kinnear. Sistnevnte får presist vist sin figurs suksessombruste, personlige fallitt. Det er uskylden mot arrogansen.

Fantasi og fantasiens kraft i balansegang mot virkeligheten er et tema i «Nurse Betty» - absolutt blant julas beste. La oss unngå posttraumatisk «Hotel Cæsar»-sjokk

<B>RENEE</B> har sett litt for mye såpeoperaer i «Nurse Betty»