- Heroin er det høyeste du kan rope om hjelp

Margreth Olin tror mange narkomane kan få den hjelpen de burde fått for lenge siden med gratis heroin.

|||TROMSØ (Dagbladet): I går viste Margreth Olin sin første spillefilm «Engelen» for Europas justisministre, som er i Tromsø for å diskutere hvordan man kan bekjempe vold mot kvinner og barn.

-Jeg håper at min film kan treffe dem et helt annet sted enn alle dokumentene og papirene, sier Margreth Olin.

For «Engelen» treffer hjertet. Den handler om ei jente, Lea, som vokser opp i et hjem fylt av vold, og som ender opp som avhengig av heroin. Det er hennes flukt.

Dokumentaren ble spillefilm
Filmen «Engelen» skulle egentlig bli en dokumentar, og Margreth fulgte rusavhengige Pia i to år. Det ble i stedet en spillefilm om Lea, spilt av Maria Bonnevie.

- Plutselig befant jeg meg foran kamera og ble en del av filmen. Det ble viktigere for meg å redde Pia enn å lage film. Dette skulle bli filmen som blåste ut vinduene i det norske hus, som var Jaglands prosjekt på denne tida. Men det siste Pia trengte på dette tidspunktet var en bred kinolansering, sier Olin.

Hun sier filmen «Engelen» aldri hadde blitt til dersom hun ikke hadde møtt Pia.

-  Men det er ikke lenger hennes historie, jeg har løftet filmen bort fra Pia. Men hun har sett filmen, er glad for den, og opplever den troverdig og sann, sier Olin.

- Disse barna sviktes hele livet
-  Pia sa til meg at å begynne med heroin er det høyeste du kan rope om hjelp. I stedet låser samfunnet deg inne i fengsel, der ingen hører deg, sier Olin.

Hun mener det norske samfunnet svikter barn som lider hele livet, og at barna ender opp med å bli ansvarliggjort for ting de ikke rår over — nemlig de voksnes problemer.

-Ingen hører og ingen spør. Ingen hører ropene innenfor hjemmets fire vegger. Til slutt er det vi har å tilby dem innelukking, sier Margreth Olin, og peker på at over 60 prosent av alle fengselsinnsatte i norske fengsler har alvorlige rusproblemer.

Og disse problemene skyldes ofte en vanskelig barndom.

TAKKET: - Vi trenger deg mer enn noen gang, sa justisminister Knut Storberget til Margreth Olin, og beskriver «Engelen» som en veldig viktig film. Foto: Kaja Baardsen.
TAKKET: - Vi trenger deg mer enn noen gang, sa justisminister Knut Storberget til Margreth Olin, og beskriver «Engelen» som en veldig viktig film. Foto: Kaja Baardsen. Vis mer

- Det er en grunn til at heroin kalles for Engelen. Stoffet får deg til å stå i en virkelighet som du ellers ikke ville klart å stå i. «Heroin redder liv», sa Pia. Det forhindrer at mange tar livet av seg, sier Olin.

Midt i den politiske debatten
«Engelen» går rett inn i justisministerkonferansens tema om vold i nære relasjoner, og den går rett inn i den pågående debatten om narkotikapolitikk og gratis heroin.

-Filmen handler om avhengighet på flere nivåer, sier Olin.

Det skjønner man når man ser filmen. Barn er avhengig av sine foreldre. Alle er avhengig av kjærlighet. Og noen blir avhengig av heroin.

-For de som bruker heroin som medisin er det utrolig vanskelig å slutte. Hvis du skal ta vekk rusen så må den erstattes med noe annet, og det skjer ikke i dag. Jeg mener Bjarne Håkon Hanssens tanke om gratis heroin er helt riktig for noen, sier Olin.

Det norske hus ble revet før Margreth Olin rakk å blåse ut vinduene. Men hun håper likevel at filmen kan skape diskusjon.

-Jeg lager jo en film fordi jeg vil at den skal bli sett. Og jeg er veldig glad for å få lov til å vise den for de europeiske justisministrene, sier Olin.

SPILLER NARKOMANE LEA: Maria Bonnevie brøt sammen da hun spilte rollen som Lea i Margreth Olins spillefilmdebut. Foto fra filmen
SPILLER NARKOMANE LEA: Maria Bonnevie brøt sammen da hun spilte rollen som Lea i Margreth Olins spillefilmdebut. Foto fra filmen Vis mer

- Veldig viktig film
Justisminister Knut Storberget har selv sett Engelen, og beskriver det som en veldig viktig film. Før visningen i går takket han filmskaperen for hennes engasjement.

- Denne filmen viser hvor viktig det er at barn blir sett. Jeg tror filmen vil ha mye mer innflytelse enn all verdens papirer og snakk. Den viser at vi må alle mobilisere, ikke bare mene, sa justisminister Knut Storberget.

VIL HA FOLK TIL Å BRY SEG: I går viste Margreth Olin (39) filmen «Engelen» for Europas justisministre i Tromsø. Hun håper den kan få alle til å bry seg litt mer om det som skjer innenfor hjemmets fire vegger. Foto: Kaja Baardsen
VIL HA FOLK TIL Å BRY SEG: I går viste Margreth Olin (39) filmen «Engelen» for Europas justisministre i Tromsø. Hun håper den kan få alle til å bry seg litt mer om det som skjer innenfor hjemmets fire vegger. Foto: Kaja Baardsen Vis mer