Heroin og heroisme

Da countryrebellen Steve Earle fikk sin første skuespillerrolle i tv-serien «The Wire», var det for å spille seg selv: En eksnarkoman bondetamp.

Hør Steve Earle på hans MySpace-side

I «The Wire» spiller Steve Earle karakteren Waylon, som blir støttekontakten til heroinavhengige Bubbles da han bestemmer seg for å bli medlem av en støttegruppe for misbrukere.

- Rollen ble skrevet spesielt til meg av manusforfatter David Simon. Han hadde brukt en av låtene mine da han jobbet med tv-serien «The Corner» og plutselig en dag ringte han og sa at han hadde en rolle til meg i «The Wire». Det er ikke så mye skuespilleri som skal til, Waylon er en bondetamp og det er jeg også.

Se en «The Wire»-scene med Steve Earle her.

Heroinmisbruker

Han har vært på turné siden januar. I februar stakk han med en Grammy-pris for folk/americana-albumet «Washington Square Serenade» og denne uka turnerer han Norge med kona, countrysangerinnen Allison Moorer. Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim skal til pers. Som «The Wire» er Earle kjent for sine krasse, sosialrealistiske tekster, der han ikke legger skjul på fortida som heroinmisbruker.

- Det er kunstnerens oppgave å vise folk at de ikke er alene. Jeg tror alle som skriver tekster bruker elementer fra både fantasien og det virkelige liv. Jeg begynte å skrive låter etter å ha hørt på The Beatles, Rolling Stones og country, da det plutselig gikk opp for meg at det faktisk var mennesker som sto bak låtene, forteller Earle.

Provokasjon

NORGESTURNÉ: Steve Earle er klar for Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Foto: SCANPIX/AP
NORGESTURNÉ: Steve Earle er klar for Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

I 2002 slapp Earle låta «John Walker’s Blues», om den amerikanske Taliban-soldaten John Walker Lindh, som ble dømt til tjue års fengsel for landsforræderi. Låta er skrevet fra Lindhs synspunkt, og Earle ble anklaget for å sympatisere med terrorisme

- Jeg skrev låta fordi sønnen min er like gammel som Lindh, og da jeg så bildene av gutten med bind for øynene, så jeg for meg min egen sønn. Og fordi ingen andre ville skrive låta, måtte jeg gjøre det selv. Folk var altfor redde for å bli boikottet. Jeg er ikke smart nok til å være redd - og dessuten har jeg vært bankerott tidligere og det er ikke så ille som folk tror, sier Steve Earle til Dagbladet.

Heroin og heroisme