Heroin på prøve

Ingress

Meninger

Arbeiderpartiet sa i februar ja til forskning på heroinbasert behandling i Norge. Det vil si at de tyngste brukerne som ikke klarer å leve rusfrie, og heller ikke har god nok hjelp av de syntetiske opiatene Subutex eller metadon, skal kunne få medisinsk heroin i egne brukerrom. Dette er ikke snakk om noe frislipp av heroin, det er et forsøk i jakten på en ny og mere human narkotikapolitikk. Fra før har denne linjen oppslutning fra SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne. Høyre, Fremskrittspartiet og Sp er fortsatt imot. Dersom ett av de tre partiene snur, er grunnlaget lagt for en ny linje i norsk narkotikapolitikk.

Under dagens politikk dør narkomane i et stort antall. Rundt 260 norske narkomane mister livet hvert år. Det er flere enn Norge mistet i trafikken i fjor. Vi må også ta inn over oss den smerte, sorg og redsel som rammer de pårørende til de syke. Man skal være svært sikker på at Norge har funnet den beste av alle mulige strategier for å behandle rusavhengighet for å forsvare dagens ordning og avvise nødvendigheten av ny forskning. Vi ser ingen grunn til en slik skråsikkerhet. Sveits, Storbritannia, Nederland, Tyskland og Danmark har valgt en annen vei. Problemene er så alvorlige at samfunnet ikke kan tillate seg å ikke prøve ut nye behandlingsformer.

Morgenbladet rapporterte i går fra Bergen. Byen har Nord-Europas største åpne rusmiljø. 1500 personer er opiatavhengige i vestlandsbyen. Ett tusen bergensere får i dag behandling med de syntetiske opiatene Subutex og metadon. Haukeland universitetssykehus ønsker å opprette et forsøksprosjekt for mellom 20 og 40 mennesker som ikke klarer å stagge rusbehovet med disse to opiatene. I stedet skal de få behandling med et tredje opiat: Heroin. Målet er å treffe de minst motiverte, de med lavest rusmestring. Samtidig kan kontrollert behandling fjerne noe av det kriminelle markedet. Skulle det skje, er det et ubetinget gode.

Høyres byrådsleder i Bergen er for forsøket. Helseminister Bent Høie er fortsatt sterkt imot. Han sier til Morgenbladet at han er åpen for å skifte standpunkt når ny kunnskap tilsier det. Da bør han være like positiv til å hente inn ny erfaring gjennom forskning på heroinbasert behandling.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.