KOMMENTARER

Heroinassistert behandling virker

Tre norske forskere vil ikke ha heroin inn i behandlingen. Forskningen de baserer seg på gir oss grunn til å ignorere dem.

FORKJEMPER: Thorvald Stoltenberg har lenge vært en tilhenger av heroinassistert behandling. Nå nylig kom en rapport fra tre norske forskere som mener vi ikke bør ta det i bruk. De tar feil, skriver Aksel Braanen Sterri.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FORKJEMPER: Thorvald Stoltenberg har lenge vært en tilhenger av heroinassistert behandling. Nå nylig kom en rapport fra tre norske forskere som mener vi ikke bør ta det i bruk. De tar feil, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi vet alt vi trenger å vite om virkningen av å ta i bruk heroinassistert behandling (HAT) for tunge rusmisbrukere, og basert på det vi vet er det bedre å bruke pengene på å bedre det eksisterende behandlingstilbudet enn å tilby heroin.

Det er i alle fall konklusjonen fra de tre forskerne Helge Waal, Christian Ohldieck og Thomas Clausen, som denne uka publiserte en rapport som tar for seg faktagrunnlaget og søker å komme med «en vurdering av HAT i forhold til behandlingsbehov og prioriteringer i Norge» (se pdf).

Konklusjonen fra rapporten er allerede slått stort opp i Klassekampen, hvor Arbeiderpartiets ruspolitiske talsperson Ruth Grung sier at partiet, som på landsmøte i 2015 gikk inn for å tillate et prøveprosjekt med heroin i behandlingen, kan snu.

Det kan dermed virke som om forslaget som Stoltenberg-utvalget gikk inn for i 2010, og som akkurat har begynt å få tverrpolitisk støtte, står i fare for å forbli i skuffen. Det er imidlertid ingen grunn til å behandle konklusjonen fra de norske forskerne som noe fasit i spørsmålet. Politikerne har fortsatt betydelig grunnlag for å tillate heroin i behandling av tunge rusmisbrukere. Det er fortsatt på høy tid med heroin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer