MENNESKEVERD: Å dele ut statlig heroin til personer som sitter fast i rusen løfter ikke enkeltpersoners menneskeverd, men undergraver det, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
MENNESKEVERD: Å dele ut statlig heroin til personer som sitter fast i rusen løfter ikke enkeltpersoners menneskeverd, men undergraver det, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Herioinbasert behandling:

Heroinforsøk for enhver pris?

Venstres Carl-Erik Grimstad kaller mine motforestillinger mot statlig utdeling av heroin for kunnskapsløse. Selv overser han den faglige tilrådningen.

Meninger

Grimstad sikter særlig til mine henvisninger til SERAFs rapport om heroinassistert behandling (HAB). Der fremkommer det tydelig at det ikke er holdepunkter for å påstå at HAB reduserer overdosedødeligheten. I dag har vi kunnskapsgrunnlag i forskning og kliniske erfaringer fra åtte land. Det er ikke holdepunkt for å si at HAB redder liv. Til det er funnene for små og varierte.

Det som fremkommer, er at selv om HAB bygger på injeksjoner under observasjon med sterilt utstyr og farmasøytisk produsert heroin, vil flere daglige injeksjoner kunne medføre komplikasjoner i form av overdoser, nedsatt kognisjon, med mer. Er det dette Grimstad mener at jeg har misforstått? Og tilsier dette at HAB gir et verdig og godt liv for rusmisbrukere?

Overordnet konklusjon i rapporten er at et HAB-forsøk frarådes. Det vises særlig til at man trolig kan favne mange i målgruppen ved å forbedre den etablerte LAR-ordningen. Det er redeligere for Venstre å si at ønsket om å innføre statlig heroin er politisk motivert, enn å hevde at det vi vet om heroinbehandling tilsier at det bør innføres.

Grimstad går høyt på banen og slår fast at det for KrF er viktigere med moralisme enn menneskeverd. Menneskeverdet har i aller høyeste grad med etiske og moralske verdier å gjøre. Dette er ikke motstridende. Det moralske er å sette mennesket, og ikke heroinen, først. Det skulle jeg ønske Venstre også ville gjøre. Å dele ut statlig heroin til personer som sitter fast i rusen løfter ikke enkeltpersoners menneskeverd, men undergraver det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.