DEBATT

Ruspolitikk: Sprøyterom og røyking av heroin

Heroinister må få røyke heroinen på sprøyterommet

Rusavhengige dør av overdose hver eneste uke. De trenger handling nå.

RUS: Vi fører en merkelig dobbeltmoralsk politikk på rusfeltet, skriver Ivar Johansen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RUS: Vi fører en merkelig dobbeltmoralsk politikk på rusfeltet, skriver Ivar Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Rusfeltet er fulle av dilemmaer og motsigelser. Det er som Dagbladets historie: De har vært mot statskirken, men for kvinnelige prester.

Oslo kommune deler ut rundt 1,4 million rene sprøyter hvert år, mens politiet beslaglegger slikt brukerutstyr.

Under ledelse av en Høyrebyråd er det i regi av Velferdsetaten arrangert kurs for å lære rusavhengige i Oslo å røyke heroin, som et tiltak for å redusere sprøytebruk og overdosedødsfall.

Under ledelse av en Høyrebyråd ble det bygget et eget røykerom i Storgata, mens Høyre her i bystyret ikke ønsker rommet skal tas i bruk. Det er som i barneregla «For i Bakvendtland, der kan alt gå an.» Vi bruker selvsagt ikke penger på å etablere kommunale tjenestetilbud, for så å låse døra.

Jeg har respekt for det verdisyn som ligger til grunn for at folk i Oslo bystyre er uenige i saker som dette, og det er en uenighet som går på tvers av partigrenser.

Men det er ingen prinsipiell etisk forskjell på om det på kommunens brukerrom for rusavhengige tas heroin ved sprøyte eller ved å røyke den.

Høyre, Rødt og KrF ønsker ikke at Oslo kommune skal søke Helsedepartementet om å få sette i gang et prøveprosjekt for røyking av heroin i eget røykerom og injsering av andre narkotiske stoffer enn heroin på sprøyterommet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer