«Herr Død» kom til Bergen

BERGEN: Bergens første internasjonale filmfestival ble i alle fall døpt. Først i uventet sol, så med en fargesprakende åpningsfilm. Noen av oss innledet med en dose fordervelse.

Ang Lee sto for åpningsprakten i går kveld, med Cannes-deltakeren «Snikende tiger, skjult drage», den taiwanske regissørens tilbakevending til morsmålet etter mange suksesser på engelsk. La bare «Fornuft og følelser» være nevnt. Nå skal Bergen Internasjonale Filmfestival i løpet av en uke hevde seg som mer enn et engangsfenomen - i et lite land nærmest fylt til randen av små og litt større festivaler. Konkurrentene i Haugesund og Tromsø er ikke bare glade for den bergenske stå-på-vilje, som forhåpentlig resulterer i fullsatte kinosaler døgnet rundt. 15.000 billetter er målet.

Så til fordervelsen. Et særtrekk ved festivalen er satsingen på dokumentarfilm, og det var slik vi møtte «Mr. Death» i regi av Errol Morris. «Herr Død» heter Fred A. Leuchter jr. og er en amerikansk bøddel. Han utøver sitt yrke med helhjertet energi og disiplin, en forkjemper for at døden skal inntreffe humant. I årevis har Leuchter bygget og operert elektriske stoler. Skulle det gå så galt, ville han helst dø i staten Tennessees stol. Leuchter er særlig stolt av at han er den beste til å drepe. Som det står i Jens Bjørneboes «Kruttårnet»: «Og hvorfor skal man i det hele tatt drepe folk, når man går omkring og sutrer og tuter over det efterpå?»


Ferie i Auschwitz

Det gjør jo ikke Leuchter. Han finner det naturlig å legge bryllupsreisen til Auschwitz, hvor han tilraner seg materiale fra gasskamrene for å bevise at de aldri kunne vært gasskamre. Han er en isnende opplevelse, et kjølig, ekstremt individ i et land der statlige mord er et ikke-tema i valgkampen. Iblant ser det ut til at liberale Hollywood-folk er av de få som tar til motmæle mot denne skammen.

Men filmen er glimrende og forstyrrende. Dokumentarer har flere ganger vist seg konkurransedyktige på kino. Kanskje kan Bergen gjøre enda litt mer for sjangeren.

Nå får vi se film fra alle verdens kanter - helt til «Blair Witch 2» avslutter ballet om en uke. Heksa kan umulig være mer skremmende enn Fred Leuchter.

«MR. DEATH I BERGEN: Den moderne bøddelen Fred A. Leuchter portretteres i en dokumentarfilm på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF), som åpnet i går.