Herre i eget kulturhus

KRISTIANSUND (Dagbladet): I 16 år har Frode Alnæs (40) spilt med Dance With A Stranger i hver krok i Norge. Pengene har han brukt til å realisere en drøm: Et kulturhus i hjembyen. I natt ble han hyllet av musikervennene.

Bølgene skvalper mot steinbrygga og Frode Alnæs (40) kikker fornøyd ut gjennom døra.

- Velkommen til Dødeladen, et av landets mest særegne kulturhus!

Det over 300 år gamle trehuset ytterst på bryggekanten i Kristiansund var overlatt til samme skjebne som de fleste andre gjennområtne treskur langs kysten - riving. Helt til Frode Alnæs og kona Anne Elisabeth Gjeldnes (37) bestemte seg for å ta saken i egne hender. De la den første millionen på bordet for å kjøpe «fjølhaugene», trommet sammen det de hadde av venner og startet et to år langt dugnadsarbeid.

Festet i natt

I går kunne de endelig gi hjembyen et nytt kulturhus, og som takk stilte byens toppledere, riksantikvaren, dugnadsvenner og musikerkollegaer opp for å hylle det stolte ekteparet.

Et ukuelige pågangsmot hadde gitt Innlandet en ny perle. Bydelen, som etter bruåpning med fastlandet for 36 år siden har opplevd en eneste lang nedtur, kunne endelig feire.

- Jeg husker den gangen det var liv og røre her. Butikker, posthus, nabokrangling og musikk. Nå skal vi få fart på sakene igjen, spøker en strålende fornøyd Frode Alnæs.

Søndagsskole

For 300 år siden sparte de fattige nordmørsfiskerne noen månedlige øre i pengekista i det enkle trebygningen Dødeladen. Seinere har huset, vegg i vegg med den gamle Tollboden, huset byens første rådhus, hatt sykestue, søndagsskole, bokseklubb, dagligvare og spritutsalg under sitt tak. Før råte overtok kommandoen.

- Alle snakker om å gjøre noe med gamlehusene. For de fleste ender det med gravemaskiner og riving. Men Frode gjorde det motsatte. Jeg er full av beundring, sier musikervennen «Elg» (Øyvind Elgenes).

Nå skal Tollboden fra 1660 restaureres, og til sommeren skal byens beste uterestaurant stå klar.