Anmeldelse: «Shuggie Bain»

Herregud, for en historie!

En så grotesk beskrivelse av britisk slumtilværelse har vi knapt sett siden Charles Dickens.

DOUGLAS STUART: Født i Skottland, bosatt i New York der han jobber som designer. Debutromanen «Shuggie Bain» ble belønnet med Bookerprisen i fjor. Foto: AFP/NTB scanpix
DOUGLAS STUART: Født i Skottland, bosatt i New York der han jobber som designer. Debutromanen «Shuggie Bain» ble belønnet med Bookerprisen i fjor. Foto: AFP/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Herregud for en historie! «Shuggie Bain» er helsvart, omtrent som slagget fra de nedlagte kullgruvene i området. Dette er Glasgow, byen som i sin tid var så farlig at ikke engang ambulansesjåførene våget seg inn i enkelte bydeler nattestid. Og dette er thatcherismens «glansdager» på 1980-tallet, da skipsverftene, gruvedriften og jernverkene stengte. Da trygda og puben var folks livliner.

Historien om guttungen Shuggie, døpt Hugh Bain, er debutromanen til skotske Douglas Stuart, en omfangsrik bok han har jobbet med i ti år og som han i fjor ble tildelt Bookerprisen for.

Fortjent, spør du meg, en så detaljert og grotesk skildring av britisk slumtilværelse har man knapt lest siden Charles Dickens. Og som i flere av Dickens historier er også «Shuggie Bain» gjennomstrømmet av en varm sympati for de utslåtte. Det hjerteskjærende forholdet mellom en liten gutt og hans alkoholiserte mamma oser av fortvilt kjærlighet.

Kjøkkenbenkrealisme

Douglas Stuart kjenner stedene og forholdene han beskriver, og han legger ikke fingrene imellom. Her finnes et tydelig slektskap til den såkalte «kjøkkenbenkrealismen» hos britiske filmskapere som Ken Loach og Mike Leigh. Stuarts realisme er proppet med bilder og lukter. Hybler oser en blanding av røyk, stekt mat og svette. Drosjer stinker som om noen har «pisset i en gryte med gammel grøt». Nedslitte arbeiderboliger lukter kål og batterier. Skildret med gatespråk og bred Glasgow-slang, dyktig ivaretatt av oversetter Hilde Stubhaug.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer