Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Herregud, har jeg hatt hjerneslag?

Forfatteren Anne B. Ragde lanserer sin nye roman «Datteren» på Litteraturhuset i Trondheim. Det blir hennes første offentlige opptreden etter hjerneslaget.

SUKSESSFORFATTER: Anne B. Ragde har gjort stor suksess med sin bokserie om familien Neshov fra Byneset. Nå kommer sjette og siste bok, «Datteren». Her er hun på scenen ved Litteraturhuset i Trondheim, som er det eneste arrangementet forfatteren stiller på i høst etter sykdommen. Foto: Ned Alley / Dagbladet
SUKSESSFORFATTER: Anne B. Ragde har gjort stor suksess med sin bokserie om familien Neshov fra Byneset. Nå kommer sjette og siste bok, «Datteren». Her er hun på scenen ved Litteraturhuset i Trondheim, som er det eneste arrangementet forfatteren stiller på i høst etter sykdommen. Foto: Ned Alley / Dagbladet Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Forfatter Anne B. Ragde (61) lanserer i dag sin nye roman «Datteren». Det er fullsatt sal ved Litteraturhuset i Trondheim når Anne B. Ragde skal samtale med litteraturviter og kritiker Janneken Øverland.

Forfatteren smilte idet hun entret scenen, og ble møtt med applaus fra salen. Dette er det eneste offentlige arrangementet Anne B. Ragde stiller på i år, etter at hun 4. juli ble rammet av hjerneslag.

- Det var da voldsomt, var Ragdes første ord til publikum. Forfatteren forteller at hun kjenner på en stor, stor glede over å være til stede.

Hun går rett på sak og forteller om hjerneslaget. Men idet hun starter med å fortelle, må hun gråte litt før hun kan fortsette.

- Da fikk jeg hjerneslag. Jeg visste ikke engang at det var hjerneslag, før svigerdattera mi sa det på telefonen.

- Herregud, har jeg hatt hjerneslag. Det høres helt vilt ut, sier hun.

- Mistet språket

Da først gikk det opp for henne. For til å begynne med var hun helt bortreist.

- Jeg måtte støttes på do, og jeg så ingenting, alt var dobbelt, forteller hun åpenhjertig, og fortsetter:

- Jeg skjønte ingenting. Det har vært folk og besøkt meg som jeg ikke husker. Så har jeg begynt å trene nå da, forteller hun.

- Men du mistet ikke språket?, spør samtalepartner Øverland.

- Jo, jeg har mistet språket jeg også. Jeg hadde veldig problemer med å komme på ord. Og jeg sliter med navn ennå, forteller Ragde.

Forfatteren har lest elleve bøker mens hun har vært syk. Det har hjulpet henne mye, forteller hun. Og når hun har vært alene på rommet om kveldene, har det vært godt å ha bøkene.

- Det tror jeg har hjulpet meg mye med å få tilbake språket, sier hun.

SAMTALE: Anne B. Ragde i samtale med Janneken Øverland på Litteraturhuset i Trondheim. Bokslippet kommer bare noen måneder etter at forfatteren ble rammet av hjerneslag. Foto: Ned Alley / Dagbladet
SAMTALE: Anne B. Ragde i samtale med Janneken Øverland på Litteraturhuset i Trondheim. Bokslippet kommer bare noen måneder etter at forfatteren ble rammet av hjerneslag. Foto: Ned Alley / Dagbladet Vis mer

Kvikk i kommentaren

Forfatteren virker både kvikk og opplagt fra scenen, og de vittige kommentarene kommer som perler på ei snor. Rett som det er høster hun ei latterkule fra publikum.

Selv om hun medgir å ha hatt problemer med å huske navn, har hun full kontroll på sitt eget rollegalleri. Og hvis hun ikke husker nøyaktig hvilken bok hun sikter til, eller når den ble skrevet, er hun ikke sein med å spøke med sin egen situasjon:

- Jeg har jo hatt hjerneslag, så jeg kan glemme, sier hun.

«Datteren» er sjette og siste bind i romanserien om familien Neshov fra Byneset. Ragde forteller at hun har hentet inspirasjon fra det norske bondesamfunnet og fra sin egen barndom. Hun viser til sine egne besteforeldre.

- Det var odelen som brakte meg inn i dette, og deretter bygde jeg familien inn etter dette. Det er spesielt denne verdigheten til de eldre, og ansiktene deres. Arbeidets ansikt. Jeg vokste opp med det, forteller hun.

Ragde forteller videre at hun hadde et vemod i seg da hun skrev boka.

- Det var et ektefølt vemod. Ikke en sorg, men et vemod, sier hun.

- Blitt veldig bevisst døden

I etterkant av arrangementet møter Dagbladet Anne B. Ragde for en liten prat. Da forteller hun at hun har endret hele sin livsstil etter hjerneslaget.

- Jeg har endret alt. Jeg røyker ikke lenger. Jeg lever sunt, og jeg har endret på ganske mye. Det føles ganske bra, sier hun til Dagbladet.

SIGNERTE BØKER: Etter samtalen sto fansen tett i kø for å få sine bøker signerte av Ragde. Foto: Ned Alley / Dagbladet
SIGNERTE BØKER: Etter samtalen sto fansen tett i kø for å få sine bøker signerte av Ragde. Foto: Ned Alley / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at hun ikke har prøvd å skrive noe etter at hun ble rammet av slag.

- Jeg har skrevet handlelapper. Jeg har ikke skrevet noe ennå, men jeg tror det skal gå ganske greit. Om en stund. Ikke ennå, sier hun.

Hun beskriver de siste ukene som «hardt arbeid», og det hardeste hun har gjort noensinne. «Det er trening, trening, trening og trening», sier Ragde.

- Hvordan ser du på framtida?

- Jeg vet ikke helt. Det kan jo komme tilbake når som helst. Jeg har blitt veldig bevisst døden. Og det har vært veldig fint. Eller, nå er det fint. Jeg er veldig glad i barnebarna mine, og liker å ha tid med dem.

På tross av sykdom, forsikrer Ragde om at forfatterskapet er i god behold.

FØLELSER: Anne B. Ragde tydde til tårene da hun skulle fortelle om sykdommen. Seinere bød hun på flere kvikke, humoristiske kommentarer til de frammøtte. Foto: Ned Alley / Dagbladet
FØLELSER: Anne B. Ragde tydde til tårene da hun skulle fortelle om sykdommen. Seinere bød hun på flere kvikke, humoristiske kommentarer til de frammøtte. Foto: Ned Alley / Dagbladet Vis mer

Rammet av hjerneslag

Den folkekjære forfatteren fikk hjerneslag bare et par måneder etter at hun var ferdig med å skrive «Datteren», opplyste forlagssjef Forlaget Oktober, Ingeri Engelstad.

Etter sykehusoppholdet har Ragde vært på rekonvalesens, opplyser Engelstad.

– Jeg har det etter forholdene bra. Jeg begynte å lese intenst bare 10 dager etter slaget, det hjalp meg voldsomt. Tror jeg, sa forfatteren selv i forbindelse med bokutgivelsen.

Alvorlighetsgraden av hjerneslaget ønsket forlagssjefen ikke å uttale seg om.

Suksess

Ragde har gjennom mange år skrevet seg inn i det norske folks hjerter og blitt en favoritt hos mange. Hun debuterte allerede i 1986 med barneboka «Hallo! - Det er Jo!!», som var inspirert av sønnen Jo, som hun var alene med fra han var tre år.

Mange forbinder henne nok med «Berlinerpoplene» som hun slapp i 2004. Ragde selv hadde liten tro på at boka om grisebonden Tor og hans brødre Margido og Erlend skulle slå gjennom.

- Jeg tenkte «Herregud, å bruke så mye tid på en så smal bok». Enn om jeg kunne tjent noen penger for en gangs skyld, har hun tidligere sagt til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media