Herren bak ringene

Regissør Peter Jackson er lettet over at «Ringenes herre»-prosjektet er over. Likevel vil han filmatisere «Hobbiten» også.

BERLIN (Dagbladet): Mannen, hjernen og visjonæren bak det unike prosjektet «Ringenes herre», er ikke bare en av verdens dyktigste regissører, han har også en solid dose selvinnsikt.

- En må nok være besatt for å kunne lage noe sånt som dette. I hvert fall til en viss grad, sier regissør Peter Jackson til Dagbladet.

Sirkus i Berlin

Skuespillere, effekt-spesialister, produsenter og PR-folk - sirkuset er kommet til Berlin. Og midt i manesjen står regissør Peter Jackson. Han har forlatt sommerlige New Zealand for å gjøre PR for «Atter en konge», den siste filmen i «Ringenes herre»-trilogien.

Kvikksølvet har så vidt krøpet over frysepunktet, men det har ikke hindret den runde og blide regissøren fra å møte pressen iført T-skjorte, shorts og bare føtter.

- Besatt, fortsetter han. - ... men samtidig ha evnen til å samarbeide. Jeg var hele tida veldig opptatt av at folk skulle beholde entusiasmen, og oppfordret alle til å komme med innspill, sier Jackson.

Etter å ha snakket med mange av dem som har jobbet for ham, synes det som om Jacksons ledelsesfilosofi har båret frukter. For på spørsmål om hvorfor filmene er blitt en så stor suksess, svarer alle «Peter Jackson».

Angret aldri

- Har du noen gang angret på at du satte i gang med dette gigantprosjektet?

Jackson rister på hodet så det bustete, mørke håret kastes fra side til side.

- Det hendte jeg var trøtt og sliten. Men da stilte jeg meg spørsmålet om det var noe annet i hele verden jeg heller ville drive med. Og svaret var alltid nei.

- Hvordan var det å sette det endelige punktum?

- Det er vanskelig å svare på. Det var en lettelse. Og jeg er veldig glad for at det ikke kommer flere. Jeg er stolt av at vi har klart å gjennomføre det vi satte oss fore for sju år siden. En drøm er blitt virkelighet. Samtidig er jeg trist fordi jeg vet at jeg aldri skal jobbe med disse skuespillerne sammen igjen. Jeg tror «Ringenes herre» alltid vil bli stående som det største jeg har gjort. Det skal godt gjøres å toppe den. Å forsøke å lage noe enda større vil bare føre til frustrasjon.

- Så du mener nyinnspillingen av «King Kong» blir som et lite kammerspill å regne nå?

- Ja. Etter så mange ringer, orker og hobbiter, skal det bli deilig med en enkel film om en blondine og en stor gorilla, sier han og ler.

Vil regissere «Hobbiten»

Men Tolkien-fansen synes umettelig. Allerede før publikum har fått se avslutningen på «Ringenes herre», har ryktene om en eventuell filmatisering av forløperen «Hobbiten» begynt å svirre. Jackson forsøker å holde maska, men klarer ikke helt å skjule et smil.

- Vel, sier han og trekker pusten. - «Hobbiten» er litt mer komplisert på grunn av at filmrettighetene er delt mellom New Line og United Artists. Så de må først enes om en avtale.

- Men du kunne tenke deg å legge ut på eventyr med Gollum, Gandalf og Bilbo igjen?

- Altså, hvis noen skulle spørre om jeg var interessert, så er jeg det. Dessuten innrømmer jeg at det ville virke rart hvis noen andre enn jeg fikk den jobben.

«Ringens herre: Atter en konge» har premiere onsdag 17. desember.

STJERNE: Vi har ikke mange regissører som er større enn stjernene i filmene sine. Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Quentin Tarantino - og nå Peter Jackson.