Herskap og tjenere

Topp underholdning om offervilje og dekadanse, kjærlighet, mord og mysterier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den 99 år gamle Grace blir oppsøkt av unge Ursula, som skal lage en film om en skandale fra 1930-åra. En berømt poet skjøt seg, i et drama som involverte herskapshuset Rivertons to døtre. Grace var tjenestepike på Riverton, og Ursula vil gjerne høre hennes versjon. Gamle Grace begynner å erindre i kapittelvise glimt. Det viser seg at skandalen rommer en grusom hemmelighet, som Grace vil holde skjult.

Kunsten å tjene

«Tilbake til Riverton» er ei bok som hele tida gir assosiasjoner til andre bøker, filmer og tv-serier. Innfallsvinkelen er Titanic-aktig, med den gamle som erindrer. Et grunntema er «Herskap og Tjenere»: Kunsten å utøve tjenerskap med en grunnleggende tjenerlojalitet som i dag er så vanskelig å forstå. Tjenere som skulle være usynlige for herskapet, som visste alt, sladret seg imellom, men som aldri brakte det utenfor huset.

Butleren og kokka

Morton innfører de helt opplagte typene. Vi møter den lojale butleren og den gode matglade kokka, begge ugifte fordi det å tjene jo var et kall som krevde den totale offervilje. Og altså unge Grace som begynte som tjenestepike som 14-åring, sendt dit av moren som også jobbet i huset Riverton, men som måtte slutte fordi hun var gravid. Akkurat hvem faren til Grace er, blir en litt for opplagt hemmelighet som tværes irriterende langt ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer