Herskedamer

Det var litt annerledes før. Da var det vi - jentene - som ble utsatt for dem. Hersketeknikkene.

For nye lesere kan vi ta en kjapp repetisjon. De fem hersketeknikkene består i:

 • Usynliggjøring
 • Latterliggjøring
 • Tilbakeholdelse av informasjon
 • Fordømmelse uansett hva du gjør
 • Påføring av skyld og skam

  Disse ble brukt av menn mot kvinner. Av de sterke mot de svake. For å holde dem nede, unna, tause.

  Og slik var det lenge.

  MEN NÅ HAR ET ELLER ANNET SKJEDD.

  Det er ikke lenger bare gutta mot jentene. Storebror mot lillesøster.

  For vi har fått makt vi også.

  Men så viser det seg at vi ikke er det spøtt bedre. At vi er like kjipe som gutta som har oversett oss, fått oss til å føle oss dumme eller usynlige.

  De siste ukene er det noen jenter som ganske hyppig har tatt ordet hersketeknikk i sin munn. Politikerne Ine Marie Eriksen og Inga Marte Thorkildsen synes nemlig at de blir utsatt for det, av gamlisene på Stortinget. Og de bestemte seg for å ta igjen med samme mynt.

  Men er det lov å rope opp om urettferdig behandling - og samtidig være like kjip selv?

  FOR FØRST GÅR DE STERKT UT, Eriksen og Thorkildsen. De rakker ned på kollegaer og sier at de føler seg skvisa av sleipe jævler. At andre går tantete kledd, og at de selv får kjeft for å gå i dongerijakke. Men så, etter å merke at de nok har gått et skritt eller to for langt, bruker de de eldste triksa i boka. De stiller seg selv i offerposisjon og skylder på alt fra journalist og fotograf til misforståelser og at det var ikke ment slik - selv om det var sagt slik.

  Det er et merkelig spill.

  Jeg mener, det er jo ikke noe tvil om at de har rett. At Stortinget nok er et lite morsomt sted å være når man er ung, i og med at det er akkurat litt for mange mennesker som synes at grå dress er et praktisk arbeidsantrekk, og at alt som kan forbli som før er helt supert.

  JEG SYNES OGSÅ at det var helt ok av dem å rope ut om det (om enn ikke så spesielt lurt). Litt friskt og uventet liksom, til politikere å være.

  Men kunne de ikke bare ha stått for det etterpå? Hatt litt guts, vist at de var unge og uredde? Isteden fikk de panikk, feiga ut og tok fram dådyrøyne og søte små munner som sa unnskyld unnskyld .

  Jeg synes rett og slett det er litt dårlig stil.

  Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.

JAMMEN: Nei, men vi mente det ikke akkurat sånn altså.